szerző:
Eduline

Diákok ezrei gyülekeztek kedden az olasz városokban, hogy tiltakozzanak az egyetemi reformcsomag ellen, amelynek az elfogadása a nap folyamán várható a képviselőházban.

Az egyetemi hallgatók megbénították a közlekedést Róma központjában, és forgalmi fennakadásokat okoztak számos más olaszországi városban. A diákok keddet az egyetemi reform elleni cselekvés napjává nyilvánították. A tiltakozó akciók egy hete tartanak, és a diákok olyan idegenforgalmi látványosságokat "szálltak meg" eddig, mint a romai Colosseum vagy a pisai ferde torony. Az a céljuk, hogy spontán tiltakozó akciókkal megbénítsák Olaszországot.
   
A római tüntetők kedden a képviselőház blokádját tűzték ki célul, de a törvényhozás összes bejáratát lezárták a helyszínre vezényelt biztonsági erők. Rendőrkordonok és a spontán diákfelvonulások súlyos forgalmi fennakadásokat okoztak a fővárosban. A turisták legnagyobb meglepetésére a forgalom egy részét a Trevi-kút környékére irányították, ahol általában csak gyalogos közlekedés engedélyezett.
   
Tüntetések kezdődtek Torinóban és Milánóban is, ahol a tüntető diákok húsz percre lezárták a pályaudvarokat, néhol késéseket okozva a vasúti közlekedésben. A "szemétválsággal" küzdő Nápolyban szemeteszacskókat hajigáltak a helyi kormányzatnak helyt adó épület elé. Velencében, Palermóban és Bresciában is voltak diáktüntetések.
   
A reform alapján az olaszországi egyetemeken szakokat és nem gazdaságosan működő tanszékeket zárnának be. A kormány jelentős megtakarításokat irányozott elő, így például minden öt nyugdíjba vonuló egyetemi tanár után lehetne csak egy újat alkalmazni.

MTI