szerző:
Eduline

Egy jól megírt önéletrajz fél siker, egy rossz viszont teljes bukás. A cv-d sok mindent elárul rólad, így ha nem tartod be az önéletrajzírás alapvető szabályait, nagy valószínűséggel el sem jutsz az állásinterjúig. A legfontosabb tanácsok és tudnivalók szakemberektől.

Kiszemelt munkahelyed általában az önéletrajzod alapján kapja rólad a legelső benyomást, ezért különösen fontos, hogy a leendő munkaadód – vagy a kiválasztást végző személy – a cv-det elolvasva úgy érezze, személyesen is meg akar téged ismerni. Íme néhány tanács, hogyan add el magad írásban. 

Miről írjunk feltétlenül, és mit hagyjunk ki az önéletrajzból?

Minél több információt oszt meg magáról a pályázó az önéletrajzban, a munkaadó vagy a hr-es munkatárs annál teljesebb képet kap róla. „Mindenféle munkatapasztalatot érdemes beleírni a CV-be, még a pályakezdőknek is: a tréningeket, a gyakornoki és önkéntes munkát, bármit, ami azt mutatja, hogy a jelentkező megfordult a munka világában. Érdemes részletezni, hogy az adott munkahelyen mi volt a pályázó feladata, felelősségi köre, milyen eredményeket ért el” – javasolja Juhos Andrea karriertanácsadó, a DBM Magyarország ügyvezető partnere. Mindig jó pontot jelent a külföldi tanulmány vagy munkatapasztalat, mert olyan kompetenciákat fejleszt, amelyre nagy szükség van a munkaerőpiacon: alkalmazkodóképességről, nyitottságról és a nyelvtudásról árulkodik.

Biztos bukás, ha az önéletrajzod...
1. nem illik a megpályázott pozícióhoz
2. nem átlátható, logikátlan, igénytelen
3. valótlan tartalmat állítasz benne
4. nem reális képet fest rólad
5. előnytelen a fényképválasztás
6. helyesírási hibák vannak benne
7. túl rövid vagy túl hosszú

Az Eduline által megkérdezett karriertanácsadók nem tartják jó módszernek, ha a jelentkező mindenhová ugyanazt az önéletrajzot küldi. „Minden pályázathoz az adott munkakörre specializált CV-t csatoljunk, kiemelve azokat a végzettségeket, tapasztalatokat, amelyek a pozíció szempontjából relevánsak” – tanácsolja Juhos Andrea. „Ha például valaki értékesítési munkakörbe jelentkezik, érdemes azt hangsúlyozni, hogy diákként fagylaltot árult. Ha asszisztensi pozícióba, akkor azt, hogy a főiskolán jó eredményt ért el a statisztikából.”

Mindig egy rövid személyes résszel kezdd az önéletrajzot: ide kerül a név, a születési idő és hely, valamint az elérhetőség. A szakértők egyetértettek abban, hogy a családi hátteret ma már érdemes kihagyni az önéletrajzból: nem árt, ha a személyes interjú előtt kizárólag a jelentkező szakmai tapasztalatát ismeri a leendő munkaadó. A személyes rész után következhet a munkatapasztalat, amelyet a tanulmányok és a végzettség részletezése előz meg. Egyéb eredményeidről és ismereteidről is beszámolhatsz a továbbiakban: említsd meg, ha például köztársasági ösztöndíjat kaptál az egyetemen, és sorold fel, milyen számítógépes programok kezeléséhez értesz. A karriertanácsadók szerint a nyelvvizsga-bizonyítványok helyett célravezetőbb, ha a tényleges tudásodat írod le: tartsd szem előtt, hogy a legtöbb munkahelyen, ahol kérik a nyelvtudást, a gyakorlatban is használni kell majd. Legvégül megemlíthetsz néhány kedvelt szabadidős tevékenységet, de csak abban az esetben, ha hozzátesz a rólad kialakult képhez. Egy különleges hobbi, például egy extrém sport érdekessé tehet.

Hogyan hívhatod fel magadra a figyelmet az önéltrajzoddal?

Alapszabályok: milyen formai követelményeket kell betartanod?

A folyóírással készült, hagyományos CV-t ma már nem nagyon használják: időbe kerül, mire a munkaadó megtalálja benne a fontos információkat, a kézírással pedig legfeljebb egy grafológus tud mit kezdeni. Sokkal átláthatóbb az amerikai és az európai típusú önéletrajz, amely kulcsszavakat használ. „Az amerikai vagy kronologikus önéletrajzba fordított időrendben kerülnek az információk. Ez a típus a legnépszerűbb, a hr-esek ezzel találkoznak a leggyakrabban” – mondja Karsai Szilvia, az ELTE Karrierközpontjának trénere. Az európai vagy europass önéletrajz itthon még kevésbé elterjedt, de vannak olyan munkahelyek, amelyek kifejezetten ezt kérik a jelentkezőktől: a pályázó egy előre elkészített sablonba írja be az adatokat, így kevésbé van lehetősége az egyéniségét megmutatni. Előnye viszont - az amerikai típussal ellentétben -, hogy a kompetenciákra és a képességekre összpontosít, vagyis külön részben taglalhatod személyes és társas készségeidet.

Az amerikai típusú önéletrajz felépítése
1. Személyes rész
(név, születési adatok, elérhetőség)2. Munkatapasztalat
(korábbi munkahelyek, gyakorlat)
3. Tanulmányok
(végzettség, diploma, tanfolyamok)
4. Nyelvtudás
5. Egyéb eredmények, ismeretek
(pl. ösztöndíjak, versenyeredmények, informatikai kompetenciák, jogosítvány)
6. Hobbi


Ha a munkahely nem kéri külön, akkor is érdemes fényképes önéletrajzot küldeni. „Bizalmat ébreszt a munkaadóban, ha arcról már felismeri és beazonosítja a személyes interjúra érkező jelentkezőt” – magyarázza Karsai Szilvia. Fontos, hogy a megpályázott munkakörhöz illő fotót válassz: ha például egy banki pozícióra jelentkezel, a fényképen viselj fehér blúzt, a férfiaknak pedig ing, nyakkendő és öltöny ajánlott. Ha viszont egy grafikai céghez pályázol, akkor kreatívabb fotót is mellékelhetsz. Ugyanez vonatkozik magára az önéletrajzra: hivatalosabb közegben a fehér alapon fekete betűt preferálják, lazább cégeknél viszont nyerő lehet a színes háttér és a különleges betűtípus is. Érdemes arra is figyelni, hogy az önéletrajz ne legyen túl hosszú: a kevés munkatapasztalattal rendelkező pályakezdők esetében maximum két oldal.

Az önéletrajzírást tanulni is lehet

Karsai Szilvia az ELTE Karrierközpontjában önéletrajzírást is tanít. „Ez a legnépszerűbb kurzusunk, ami azt mutatja, hogy nagyon sok hallgatót érdekel, hogyan tud pályakezdőként minél könnyebben bekerülni a munkaerőpiacra” – mondja. „A diákok az interneten már maguk is utána tudnak nézni a formai követelményeknek, inkább olyan kérdésekben tanácstalanok, hogy az ő saját egyéni élethelyzetüket hogyan fogalmazzák meg úgy, hogy eladható legyen.” Ha jól írtad meg az önéletrajzodat, a tanulmányaid, a munkatapasztalatod és a hobbid alapján kiderül rólad, hogy csapatjátékos vagy-e, van-e szervezőkészséged, mennyire vagy nyitott, rugalmas vagy kitartó. A tréner szerint annál jobb egy önéletrajz, minél többet elárul az írójáról – és ha azt sugallja a munkaadónak, hogy ő a legalkalmasabb jelölt a meghirdetett pozícióra. Ha ezt eléri a pályázó, az első lépcsőn túljutott: már csak a személyes interjún kell megfelelnie.

Szűcs Dóra
eduline