szerző:
Eduline

A felsőoktatás költségvetési forrásainak tervezett plafonja ellen a rektorok és a diákok közös akciónapot rendeztek minden osztrák egyetemi városban. A felsőoktatási intézményeken szünetelt a tanítás, helyette gyűléseket, vitanapokat tartottak, több városban tiltakozó meneteket is rendeztek.

A legnagyobb tüntetésen, Bécsben a rendőrség becslése szerint mintegy hétezren, a hallgatói önkormányzat szerint mintegy húszezren vettek részt. Grazban kétezer-ötszázan, Salzburgban ezren vonultak az utcára.

A fővárosban a békés menet a Bécsi Egyetemtől indulva és az egykori császári palota, a Hofburg mellett elhaladva a miniszterelnöki és az államfői hivatal közötti térre vonult. A szónokok a költségvetési támogatás 2013-at követő emelése mellett a tavaly őszi diáktüntetésekhez hasonlóan több beleszólást követeltek a tanrendekbe és a nyílt felsőoktatási rendszer fenntartását pártolták.

A felvonulás után az esti órákban több száz diák behatolt a Bécsi Egyetem főépületébe és elfoglalta a központi előadótermet. Késő esti tudósítások szerint még nem lehetett tudni, hogy az előző évihez hasonló tartós teremfoglalást terveznek-e. Csaknem pontosan egy évvel ezelőtt, 2009. október 22-én spontán megmozdulás keretében elfoglalta és 61 napon át megszállva tartotta a termet több száz, a felsőoktatás körülményeivel elégedetlen diák. A terem elfoglalását az azóta eltelt egy év alatt több alkalommal több ezer fős diáktüntetés követte.

Universität wien

A kormány 2013-tól az előző évi szinten be akarja fagyasztani a felsőoktatásra fordítandó költségvetési forrásokat, ami az érintettek szemében gyakorlatilag a támogatás csökkentésével ér fel. A diákönkormányzat ellenzi Beatrix Karl tárcavezetőnek azt a tervét is, hogy szűrővizsgák révén újra korlátozzák a hallgatók létszámát. A tandíjak újbóli bevezetése is felmerült a kormány részéről, de ebben a kérdésben nincs egyetértés az osztrák koalíción belül.

A rektorok szerint 2013-tól egyedül az intézmények működési költségeihez 300 millió euróval több pénzre lenne szükség. A bécsi, a grazi és az innsbrucki orvosi egyetem arra figyelmeztetett, hogy a kutatási tevékenység visszafogására és összesen 450 fős létszámcsökkentésre lehet szükség többletforrás hiányában.
    
A tavaly ősszel kezdődött megmozdulásokon tandíjmentességet, a felsőoktatáshoz való szabad és egyenlő hozzáférést, több állami támogatást követeltek a tüntető diákok, de a Bolognai Rendszer ausztriai megvalósításának módját is kifogásolták. Az oktatási intézmények egy része emellett szóvá tette, hogy az elmúlt években nagy számú, hazájában az egyetemi oktatásból anyagi vagy tanulmányi okból kiszoruló német hallgató vesz részt a - számukra is ingyenes - osztrák felsőoktatásban.


mti/eduline