szerző:
Eduline

Augusztus elsejétől Hajtó János, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány korábbi vezetője lesz a tatabányai Modern Üzleti Tudományok (MÜTF) főiskola új rektora, miután az intézményt 18 éven át irányító Kandikó József nyugdíjba vonult - közölte az intézmény csütörtökön.

"A főiskolát négy éven belül egyetemmé szeretnénk átalakítani, ahol közgazdasági, műszaki és közigazgatási képzést nyújtanak, és az alkalmazott tudományokkal kapcsolatos technológiafejlesztő tevékenységet folytatnak a megújuló energiák és a lézertechnológia területén" - mondta el az új vezető, aki csaknem két és fél évtizeden keresztül az Edinburgh-i Egyetemen dolgozott, tanára, kutatója, majd professzora volt.

Hajtó János elmondta, hogy a beiskolázási adatok alapján 2010-ben kétszer több elsős jelentkezett a főiskolára, mint egy évvel korábban. Ezzel párhuzamosan megkezdődött az intézmény fejlesztése, pályázatokkal egymilliárd forintnál nagyobb forrást nyertek el korszerűbb, verseny- és piacképes képzések kialakítására.

Az egyetemmé válás mellett a főiskola szeretne az ország első zéró-emisszós, azaz nulla szén-dioxid kibocsátású felsőoktatási intézménye lenni, ahol a környezettudatos szemlélet nemcsak gazdasági kényszer, hanem az oktatásba is beépül új szakirányok és képzések indításával.

A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája 1992-ben 96 diákkal indult Tatabányán, jelenleg összesen 1637 hallgatót képeznek a városban, illetve az intézmény budapesti és székelyudvarhelyi tagozatán.


mti