szerző:
Eduline

Február 1-jétől Székesfehérvár helyett hivatalosan is Orosházán van a Kodolányi János Főiskola székhelye.

©

Három éve kezdődtek meg a tárgyalások, a székhelyváltásban - amelyre más felsőoktatási intézmény történetében még nem volt példa - döntő szerepet játszott az, hogy a főiskola tudományos közössége hosszú távon részt vehet a kistérségi területfejlesztésben - mondta Szabó Péter rektor csütörtökön az intézmény új székhelyén tartott sajtótájékoztatón.

Nappali tagozaton ez év őszétől hirdetik meg a képzéseket, háromszáz hallgatóval működhet optimálisan a tagozat. A megfelelő létszám elérése érdekében már most indítanak közös programokat nyolc-tíz helyi középiskolával - mondta a rektor. Mivel a főiskolán nincsenek államilag finanszírozott helyek, a város a legutóbbi képviselő-testületi ülésen megszavazott egy húszmillió forintos ösztöndíjprogramot, emellett 15 évre bérbe adnak az intézménynek egy ingatlant a belvárosban, ahol a nappali tagozatos képzést működtethetik - csatlakozott Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere.

Orosházán indítják el új szakként a közösségszervező képzést, amelyre nagy igény van, ugyanis Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár minapi bejelentése szerint több mint háromezer betöltetlen álláshely van e területen.

Megkapták a szakindítási engedélyt az informatikai képzéshez is, amelyet országosan egyedülálló módon, informatikában jártas vállalatokkal közösen terveznek megvalósítani. Az MTI erre vonatkozó kérdésére Szabó Péter kifejtette: a vállalatok - a főiskola szakembereivel közösen - részt vettek a tananyagfejlesztésben, gyakorlati programok vezetőiként pedig az oktatásban is szerepük lesz. A távolabbi tervek szerint a cégeknél kihelyezett tanszékek is létrejöhetnek. Erre van már példa a főiskola életében, a humánerőforrás-szervezésben jártas Nexxon Zrt.-vel közösen van kihelyezett vállalati tanszékük - jegyezte meg a rektor.

Simonka György (Fidesz) országgyűlési képviselő elmondta: informatikai területen hatvanezer betöltetlen álláshely van, ám elsődleges céljuk - ezt célozták meg a Calendula Tervben -, hogy a helyi fiataloknak helyben biztosítsanak boldogulási lehetőséget. Épp ezért az a feltételük, hogy az informatikai cégek a hallgatók legalább felét minimum öt évig Orosházán foglalkoztassák.

Békés megye népessége évente négyezer fővel csökken, a népességfogyást meg kell állítani - tette hozzá Simonka. A problémával több önkormányzat is küzd, Békéscsabán a hallgatószám csökkenése miatt is került bajba a Szent István Egyetem által működtetett campus.

Ősszel eldől, megszűnik-e Békéscsabán az egyetemi kar

A Szent István Egyetem (SZIE) egyedül nem tudja megoldani a békéscsabai gazdasági főiskolai képzés fenntartását, a csökkenő hallgatói létszámból adódó problémákat. A megoldásban a békéscsabai önkormányzatnak, a helyi vállalatoknak nagyobb szerepet kell vállalniuk - mondta a SZIE rektora kedden Gyulán.