szerző:
Eduline

Jövő karácsonyra uniós forrásból nemcsak formájában, hanem funkciójában is megújul a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) központi épülete - mondta Szabó Gábor rektor hétfőn, amikor jelképesen átadta a műemlék kulcsait a rekonstrukciót végző Ferroép Zrt. vezetőinek.

A 2,5 milliárd forintos összköltségű felújítást követően a 4.200 négyzetméteres épületben az SZTE vezetése mellett a kutatás-fejlesztést és innovációt kiszolgáló egységek kapnak majd helyet - mondta a professzor.

A több mint 130 éves, a szegedi városképet is meghatározó épületnek csak az alapjai és a tartóelemei maradnak meg, a műemlék külsejét és belsejét pedig eredeti formájában állítják helyre. Az épület udvarát üvegtetővel fedik be, itt kiállításokat, fogadásokat, kisebb konferenciákat rendezhetnek majd - közölte Szabó Gábor.

Az épületrekonstrukció az első eleme annak a műszaki-természettudományos képzés fejlesztését célzó programnak, melyre az SZTE - a bajai és a szarvasi főiskolákkal konzorciumban - 6,424 milliárd forintnyi támogatást nyert el a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán.

Az egyetem most megújuló központi épülete Szkalniczky Antal tervei alapján 1873-ban készült el, eredetileg főreáliskolának szánták, de már 1880-tól a Somogyi-könyvtár, három évvel később pedig a városi múzeum működött itt. 1894-ben az ítélőtábla költözött az épületbe, amelyet végül 1921-ben kapott meg a Kolozsvárról áttelepülő egyetem. Néhány évig az épületben működött a bölcsészkar, és itt tanult József Attila is.

mti