szerző:
Eduline

Háromszáznegyven éve határozták meg a fénysebességet - a tudományos évforduló előtt tiszteleg a Google.

Ma is különleges a Google-kereső főoldala, amelyet a fénysebesség meghatározásának 340. évfordulója ihletett, a logón a parókás férfi Ole Rømer dán fizikus, aki 1676-ban végezte az egyik legkorábbi értékelhető mérést.

©

Érdemes rákattintani a Google-logóra, a fénysebesség kifejezésre adott találatokat böngészhetitek.

Egy kis emlékeztető fizikaóráról: a Wikipedia összefoglalója szerint a vákuumbeli fénysebesség az egyik alapvető fizikai állandó, az elektromágneses hullámok terjedési sebessége. Pontos értéke 299 792 458 m/s minden vonatkoztatási rendszerben.

A fénysebesség mérését többen megkísérelték, az egyik első Galilei volt, aki két távoli hegycsúcson egy-egy lámpást helyezett el. A kísérletben először Galilei nyitotta ki lámpásának ablakát, és mikor a segítője a másik hegycsúcson megpillantotta a fényt, ő is kinyitotta a sajátját. Galilei a kísérletet különböző távolságokkal megismételte, de nem kapott eltérést, így rájött, hogy a mért idő jelentős részét az emberi reakcióidő teszi ki.

Ole Rømer dán fizikus 1676-ban a Jupiter egyik holdját, az Iót figyelte meg távcsővel, és eltéréseket vett észre az Io keringési periódusában. Rømer az eltérésekből 227 000 kilométer per másodperc értéket kapott.