szerző:
Eduline

Tavaly tízezer pályakezdő jutott munkához az 5 milliárd forintos "első munkahely garancia program" segítségével, az idén is hasonló létszámra számít a kormány. De pontosan mivel támogatják a pályakezdőket? A legfontosabb kérdések és válaszok a programról.

©

Kik vehetnek részt a programban?

A 25 évnél fiatalabb pályakezdők, akik még nem találtak maguknak munkahelyet. Kiemelten kezelik azokat, akiknek nincsen semmilyen szakképzettségük, vagy tartós álláskeresők.

Milyen támogatást kaphatok?

Bérköltség-támogatást és az utazási költségeitek megtérítését. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legalább napi 4 órában foglalkoztatott, 25 évnél fiatalabb pályakezdők esetében a munkáltató kérvényezheti, hogy az állam átvállalja a munkabér és a szociális hozzájárulás kifizetését, másrészt az utazási költségeteket is az állam állja. Így az első fél évben egy forintjába sem kerül a cégnek, ha pályakezdőket alkalmaznak.

Ez nekem miért jó?

Tényleges pénzbeli juttatást nem kaptok, a program célja az, hogy ösztönözzék a munkáltatókat a pályakezdők foglalkoztatására.

Mekkora fizetést kaphatok így?

Ne számítsatok több százezer forintra, az állam csak a minimálbér másfélszeresét fizeti ki. Teljes munkaidőben ez havi 152 250 forint, részmunkaidőben pedig a munkaidő szerint számított része, például heti húsz óra esetén a fele.

Ha kocsival járok be, azt is fizetik?

Nem, csak a menetrend szerint közlekedő vonat vagy busz havi bérlete számít, amelyet a lakó- és a munkahelyetek közötti szakaszra vesztek.

Mi történik a fél év lejárta után?

A munkáltatónak továbbfoglalkoztatási kötelezettsége van, tehát a 6 hónap lejárta után legalább 3 hónapig foglalkoztatniuk kell titeket. Úgy tűnik, ezt nem is bánják a cégek: ezt a kitételt csak tavaly tették bele a programba, mégis háromezerrel nőtt az így foglalkoztatott pályakezdők száma.

Tavaly is részt vettem ebben, újrázhatok?

Nem, aki egy korábbi szakaszban megkapta a támogatást, az nem igényelheti újra. Ilyen támogatást kapnak a munkanélküli pályakezdők: itt a teljes lista.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!