szerző:
Eduline

Míg az egyetemisták és főiskolások után nem jár családi pótlék, addig az érettségi után OKJ-s képzést kezdők szülei megkaphatják a támogatást.

©

Az énpénzem.hu azt írja, ha közoktatási intézményben tanul a diák, akkor jár utána a családi pótlék annak a tanévnek a végéig, amelyben betölti a 20. életévét. Ha elmúlt 20 éves, akkor ugyanaz a helyzet, mint ha egyetemen tanulna tovább, vagyis nem jár a családi pótlék, de a gyermekszámba (eltartottként) beleszámíthat, ha kéri a szülő.

Például, ha valakinek három gyermeke van, 12, 19 és 22 évesek, és a két idősebb OKJ-s képzésen tanul, akkor a legkisebb és a 19 éves után jár a családi pótlék, a 22 éves után már nem, de a háromgyerekeseknek gyermekenként járó 16 ezer forintos családi pótlékot kérvényezhetik gyerekenként, így 32 ezer forintot kaphat a család. (A kétgyerekeseknek járó összesen 26600 forint helyett.) 

Jár családi pótlék és adókedvezmény az egyetemisták után?

A családi pótlékról és a családi adókedvezményről is lemondhatnak a szülők, ha gyermekük egyetemen tanul tovább. Ha van testvére is, aki után jár a családi pótlék, akkor figyelembe lehet venni az egyetemistát is az adókedvezmény és a családi pótlék kiszámításakor.