szerző:
Eduline

Az idén negyvenéves a Rubik-kocka, úgyhogy összeszedtük, mit érdemes tudni az ikonikus játékról - és persze kipróbálhatjátok az online változatot is.

©

Rubik Ernő eredetileg a térbeli mozgások szemléltetésére alkotta meg az akkor még egyszínű kockát - először csak azért színezte ki a négyzeteket, hogy látványosabb legyen a mozgásuk. Ekkor jött rá, hogy játéknak sem utolsó a találmánya.

Ma már több változata is létezik: 2x2x2-es, 4x4x4-es ("Rubik bosszúja"), 5x5x5-ös ("A professzor kockája"), a háromszögekből álló Skewb gyémánt, a Piramix és Dogic, illetve a dodekaéder alakú Megaminx. 2011-ben a holland Oskar van Deventer bemutatta a valaha volt legnagyobb Rubik-kockát: egy 17x17x17-es változatot.

1981 diadalmas év volt: több országban az év játékává választották, több milliós tételben adták el világszerte, és Rubik Ernő lett az év embere. Eközben a The Barron Knights nevű brit popzenekar egy számot szentelt egy tragikus sorsú Rubik-megszállottnak.

A bűvös kocka kirakásának rekordere a holland Mats Valk, ő 2013-ban 5,55 másodperc alatt rakta ki a színeket. 2011-ben egy androidos appal irányított, legóból épített robot 5,35 másodperc alatt teljesítette a feladatot.

Ha ti is kedvet kaptatok a kirakásához, akkor ide kattintva neki is kezdhettek az online változatnak. Más tesztekért és játékokért pedig kattintsatok ide.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!