szerző:
Eduline

Még majdnem egy hónap van a nyári szünetig, így a munkát kereső diákok dömpingje egyelőre várat magára - írja a bama.

©

Még majdnem egy hónap van a nyári szünetig, így a munkát kereső diákok dömpingje egyelőre várat magára - írja a bama.hu. A nyári szünet elején viszont nem ritka, hogy 100–150 érdeklődő is megfordul naponta az iskolaszövetkezeteknél. A diákok idén 560–600 forintos órabérre számíthatnak, a szakképzettséggel rendelkezők azonban ettől többre is.

Az iskolaszövetkezetek a bevételek 85 százalékát fordítják bér jellegű kifizetésekre, a maradék 15 százalékból pedig saját költségeiket – adminisztráció, irodabérlet, egyebek – fedezik. Baranya és Tolna megyében bolti promóciós munkával 700 forintot lehet keresni óránként, árufeltöltésért, raktári kisegítésért, a vevők tájékoztatásáért, mezőgazdazdasági idénymunkákért 564-575 forintos óradíjat fizetnek. Milyen munkát vállalhattok a Balaton környékén? A lehetőségekről itt olvashattok.

Azok, akik betöltötték a 15. életévüket, szülői engedéllyel dolgozhatnak a tanítási szünetekben. Aki elmúlt 16 éves, tanév közben is dolgozhat hétfőtől szombatig reggel hat és este tíz óra között, ám továbbra is szülői engedéllyel. Aki elmúlt 18 éves, vasárnap és éjjel is dolgozhat, természetesen szülői engedélyre nincs szükség.

A személyes felvételi elbeszélgetésen nem tanácsos strandpapucsot, vagy elnyűtt farmert húzni, még akkor sem, ha pólós-rövidnadrágos munkáról van szó. Az interjú előtt érdemes utánanézni a munkának és a munkahelynek is.

Tizennyolc év felett külföldi munkavállalásra is van lehetőség: Görögországba, a görög szigetekre, Ciprusra és Spanyolországba például szállodai programszervezőket keresnek a szezonra, a 160 ezer forintos havi fizetésen felül szállást és teljes ellátást is biztosítanak. Németországba és Ausztriába szintén a szállodaiparba keresnek munkaerőt, szállással és ellátással, 350 ezer forintos bérrel, Angliába pedig csomagolókat szintén 350 ezer forint körüli havi fizetéssel.

A diákmunkához szükség van adóazonosító jelre. A munkáltatónak a kifizetéskor igazolást kell adnia a kifizetett összegről, a levont személyi jövedelemadó előlegről és az egyéni járulékokról, a következő év január 31-ig pedig adóévi összesített igazolást kell kiállítania a diák részére. Adóbevallást akkor is kell készíteni, ha "csak" diákmunkát vállaltatok: kedd éjfél a határidő. Erről ittolvashattok.