szerző:
Eduline

Megindult a roham a nyári diákmunkákért, de valószínűleg nem jut majd hely mindenkinek.

©

Megindult a roham a nyári diákmunkákért, de valószínűleg nem jut majd hely mindenkinek. A tolmácsként vagy hostessként dolgozó diákok jól keresnek, a többiek minimálbérre számíthatnak Somogy megyében  - írja a sonline.hu.

Magyarországon évente mintegy 130 ezer diák dolgozik, a legtöbben a továbbtanulás vagy a nyaralás kedvéért vállalnak nyári munkát  - mondta Kücsön Gyula, az iskolaszövetkezetek országos elnöke. Nyáron elsősorban az idegenforgalom, a vendéglátás és a turizmus területén, illetve a termelő üzemekben találhatnak állást a fiatalok. Érdemes próbálkozni büfékben, butikokban, vendéglőkben, sütödékben, mezőgazdasági üzemekben, szörfkölcsönzőkben.

Somogyban ugyanakkor sok üzem zárt be, vállalat ment tönkre az utóbbi években, így a diákoknak nincs sok lehetőségük válogatni. Népszerű a kaposvári tejüzem és a villamossági gyár is, ahol egész évben 40-50 diákot alkalmaznak.

Sokan keresnek munkát a Balaton környékén, különösen Siófokon, Balatonbogláron és Fonyódon. A szállodákban, vendéglőkben júniustól augusztusig 1500-2000 diák dolgozik felszolgálóként, konyhai kisegítőként.

A diákok általában 564 forintos órabérre - minimálbérre - számíthatnak, de a tolmácsok, hostessek akár 1000-1200 forintot is kereshetnek egy óra alatt. Munkaviszonyt az létesíthet, aki betöltötte a 16. életévét, de az iskolai szünet alatt az is dolgozhat, aki már elmúlt 15 éves, és általános iskolában, szakiskolában vagy középiskolában nappali rendszerű képzésben tanul.

A diákmunkához szükség van adóazonosító jelre. A munkáltatónak a kifizetéskor igazolást kell adnia a kifizetett összegről, a levont személyi jövedelemadó előlegről és az egyéni járulékokról, a következő év január 31-ig pedig adóévi összesített igazolást kell kiállítania a diák részére. Adóbevallást akkor is kell készíteni, ha "csak" diákmunkát vállaltatok: erről itt olvashattok.

Aki rendelkezik kellő nyelvtudással, külföldön is találhat nyári munkát, a környező országokban a fizetés akár a többszöröse is lehet a hazai minimálbérnek.