szerző:
Eduline

Nettó 123-247 ezer forint - ennyit keresnek átlagosan a gazdasági szakon végzett pályakezdők, és két és fél-hat hónap alatt találnak állást. Íme, a diplomás-pályakövetési rendszer 2013-as adatai.

©

A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságtudományi Karán végzettek átlagosan nettó 246,4 ezer forintot visznek haza havonta, és 2,79 hónap alatt találnak állást. A Közgazdaságtudományi Kar volt hallgatói nettó 243,77 ezer forintot keresnek, és 3,95 hónap alatt tudtak elhelyezkedni. A Gazdaságtudományi Karon két százalék volt a pályaelhagyók, 5,8 százalék pedig a felsőfokú végzettséget nem igénylő munkakörben dolgozók aránya. A Közgazdaságtudományi Karon az arány 5,6, illetve 2,5 százalék.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaságtudományi Karán tanulók 247,69 ezer forintos kezdő bérre számíthatnak, és 4,23 hónap alatt találhatnak állást. A volt hallgatók 13,6 százaléka más szakterületen, 14,8 százalékuk pedig olyan munkakörben tudott elhelyezkedni, amelyhez nem kell felsőfokú végzettség. A budapesti egyetemek fizetési adatait itt, a vidékiekét pedig itt nézhetitek meg. Milyen diplomával lehet a legjobban keresni? Részletes összefoglalónkat itt olvashatjátok.

Mit mutatnak az adatok?
A diplomás-pályakövetési rendszerben az egyetemek, főiskolák azt mérik fel, mennyit keresnek, milyen gyorsan találnak munkát, diplomát igénylő munkakörben helyezkednek-e el a pályakezdők. A 2013-as adatok a 2008-ban, 2010-ben és 2012-ben végzett hallgatókra vonatkoznak (a rendszerben egyelőre azoknak az intézményeknek az adatait lehet elérni, amelyekben a válaszadási arány meghaladta a tíz százalékot).

Átlagosan 182,98 ezer forintot keresnek a Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Karának volt hallgatói, és 3,36 hónap alatt tudtak elhelyezkedni. A pályaelhagyók aránya 4,8 százalék, a felsőfokú végzettséget nem igénylő munkát végzőké pedig nyolc százalék volt.

Az egri Eszterházy Károly Főiskola Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának friss diplomásai havonta átlagosan nettó 146,78 ezer forintot vittek haza, és 5,85 hónap alatt szereztek munkát. Más szakterületen a hallgatók 9,2 százaléka, felsőfokú végzettséget nem igénylő munkakörben pedig minden negyedik pályakezdő helyezkedett el.

A Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karának hallgatói nettó 131,81 ezer forintos kezdő fizetésre számíthatnak: a felmérésben részt vevő friss diplomások 4,65 hónap alatt találtak állást. Más szakterületen a pályakezdők 12,6 százaléka, míg nem diplomás munkakörben 20,8 százalékuk helyezkedett el.

A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának friss diplomásai nettó 174,52 ezer forintot vittek haza havonta, és 4,1 hónap alatt tudtak elhelyezkedni. A karon végzettek 6,2 százaléka hagyta el a pályát, és 17,5 százalékuk végzett felsőfokú végzettséget nem igénylő munkát.

Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karáról kikerülő friss diplomások havonta nettó 230,25 ezer forintot keresnek, és 4,91 hónap alatt kaptak munkát. A pályaelhagyók aránya 10,3 százalék, a felsőfokú végzettséget nem igénylő munkakörben elhelyezkedőké pedig 14,4 százalék volt.

A veszprémi Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának volt hallgatói havonta átlagosan nettó 123,5 ezer forintot vittek haza, és 3,71 hónap alatt találtak állást. Más szakterületen a friss diplomások 13,9 százaléka, nem diplomás munkakörben pedig 26,2 százalékuk helyezkedett el.

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán végzettek nettó 196,95 ezer forintot kerestek havonta, és három és fél hónap alatt tudtak elhelyezkedni. Más szakterületen a volt hallgatók 5,9 százaléka, felsőfokú végzettséget nem igénylő munkakörben pedig 15,6 százalékuk dolgozik.

Havonta nettó 159,29 ezer forintot vittek haza a győri Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karáról kikerülő friss diplomások, és 4,3 hónap alatt találtak állást. A pályaelhagyók aránya 11,4 százalék, a nem diplomás munkakörben elhelyezkedőké pedig 15,6 százalék.

A Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának hallgatói havi nettó 189,63 ezer forintos bérre számíthatnak: álláskeresésre átlagosan 3,61 szántak a volt diákok. Más szakterületen a pályakezdők 11,8 százaléka, olyan munkakörben pedig, amely nem igényel felsőfokú végzettséget, a friss diplomások 19,4 százaléka dolgozik

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán végzettek havonta átlagosan nettó 175,4 ezer forintot kerestek, és 3,35 hónap alatt tudtak elhelyezkedni. A pályaelhagyók aránya 9,3 százalék, felsőfokú végzettséget nem igénylő állást pedig a volt hallgatók 10,9 százaléka végez.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!