szerző:
Eduline

A Romaversitas Alapítvány ösztöndíjas roma hallgatóinak kezdeményezésére olyan családoknál szerelnek fel napelemes takarékos világítást, ahol legfeljebb gyertyával tudnak világítani. Tízezreknek jönne jól a segítség.

Magyarországon minden hetedik ember kevesebb, mint 66 ezer forintból él, nekik egy havi gyertyaköltség 10 ezer forint a téli hónapokban, így igencsak lehetetlen helyzetben élnek - derül ki a Romaversitas által életre hívott Fényhozók adománygyűjtő oldaláról. A szegény családokban, a rövid nappalok miatt rendkívül nyomasztó körülmények alakulnak ki: ha olvasna vagy tanulna a gyerekük, alig van rá lehetősége.

Jelenleg 19-ezer olyan háztartásról tudnak, ahol kikapcsolta a szolgáltató az áramot, de rengeteg helyen nem is volt soha bekötve, erről nehéz adatot találni - mesélte Bognár Zoltán koordinátor az nlcafe.hu-nak.

A Fényhozók ötletgazdája a Romaversitas ösztöndíjasa, a fizika szakon tanuló Orsós Mihály, aki indiai és afrikai elmaradott térségekből vette a példát: LED-szalaggal körbetekert vizespalackokat helyeznek el a házak több pontján (mely így remekül szórja a fényt), melyhez egy háztetőre helyezett 24V-os napelem és egy akkumulátor biztosítja az energiát.

A projektet először Nagyecseden próbálták ki, idén viszont a Csongrád megyei Bakson szeretnék folytatni munkájukat. Nem csak felszerelik az eszközöket, hanem képzést is tartanak számukra a rendszer működéséről, hogy ne csak kész dolgot kapjanak, hanem használható tudást is a családok. A terv szerint tavasszal szeretnének tíz kisgyermekes családhoz visszatérni, ehhez szeretnének 650 ezer forint támogatást gyűjteni.