szerző:
Eduline

A munkanélküliség újratermelődését akkor lehet megakadályozni, ha a fiatalok versenyképes tudást szerezhetnek...

©

A munkanélküliség újratermelődését akkor lehet megakadályozni, ha a fiatalok versenyképes tudást szerezhetnek, amellyel képesek lesznek helytállni a munkaerőpiacon - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára a duális szakképzést népszerűsítő sajtótájékoztatón kedden a Siemens Zrt. budapesti tanműhelyében.

A duális képzésben a tanulók szakmai, elméleti ismereteiket a szakképző iskolákban sajátítják el, gyakorlati oktatásuk pedig gazdálkodó szervezeteknél, költségvetési szerveknél folyik.

A kormány 2010 óta meghatározó átalakításokat hajtott végre a szakképzésben - hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte, többféle intézkedéssel teszik érdekeltté a vállalkozásokat, az intézményeket, a szülőket és tanulókat, hogy részt vegyenek ebben a munkában.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: jelenleg mintegy 7000 vállalkozásnál kaphatnak gyakorlati képzést a tanulók, de nagy szükség van további cégekre, amelyek bekapcsolódnak ebbe a modellbe.