szerző:
MTI

Szeptembertől 1300-ról 638-ra csökken az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő  államilag elismert képesítések...

©

Szeptembertől 1300-ról 638-ra csökken az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő  államilag elismert képesítések száma, kiszűrik a rendszerből a felesleges, nívótlan tanfolyamokat, néhány esetben viszont többszörösére növelték az óraszámokat, ami az árak drasztikus emelkedését is maga után vonhatja - írta a Magyar Nemzet. Itt találjátok legfrissebb cikkeinket az OKJ átalakításáról.

A lap keddi számában megjelent cikk kitér arra, hogy változik a vizsgarendszer is: a jövőben komplex vizsgát kell tenni az összes tárgyból egyszerre, vagyis ha egy vizsgarész nem sikerül, az egészet meg kell ismételni. A számonkérés ugyanakkor rövidül, maximum két napig tarthat.

Lakos István, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke a változások egyik fontos hozadékának tartja, hogy az új rendszerben megnőtt azon képesítések aránya, amelyek szélesebb alapokat adnak és egyszerre több munkakör betöltésére is képessé teszik a hallgatót. A lapnak nyilatkozva megjegyezte ugyanakkor, hogy egyes szakmáknál az előírt óraszám-növelés a tandíjak olyan emelkedését okozhatja, ami jelentősen visszaveti a tanfolyamok iránti keresletet.