szerző:
Eduline

Az utóbbi időben többször esett szó a diákmunka feltételeinek megváltozásáról, mivel idéntől már nem a Munka törvénykönyve, hanem a Szövetkezeti törvény hatálya alá tartozik majd a szabályozás. Ez azonban majd csak a diákmunkák fő szezonja, a nyár után lép életbe, így ha a szünidőben töltenétek be valamilyen állást, még a régi szabályok a mérvadók.

©

Alapvetően 16 év a korhatár, de iskola szünetben – mint a nyári szünet – már 15 évesen lehet munkát vállalni. Kiskorú esetén azonban szükséges a szülői beleegyezés.

Ha hagyományos munkaszerződést kötnek veletek, akkor el kell érnie a béreteknek a minimálbér összegét, ami idén bruttó 111 ezer forint.

A fiatal munkavállalókat nem szabad olyan munkára alkalmazni, amely testi alkatára és fejlettségére tekintettel hátrányos következményeket okozhat, ezeket a jogszabály külön fel is sorolja. Napi maximum nyolc, heti legfeljebb 40 órát szabad dolgoznotok, és 18 év alatt nem vállalhattok éjszakai műszakot.

Kapcsolódó cikkek

Diákmunkásokat toboroz a MÁV

Jogi tanács diákmunkásoknak

Az idei szombati munkanapok listája

A pihenőidőtöknek el kell érnie a 12 órát, tehát ha délután ötkor végeztek, másnap hajnali öt előtt nem mehettek ismét, és hetente két pihenőnapot kell kiadnia a foglalkoztatónak. Az egyik pihenőnapnak mindenképp vasárnapra kell esnie.

Diákként főleg olyan munkákat kínálnak majd nektek, amikhez iskolaszövetkezeti tagság kell, ami nem csoda, hiszen így jóval olcsóbb a munkáltatónak a foglalkoztatásotok. Nagyjából 130 ezer diák tagja valamelyik szövetkezetnek.

Adózás szempontjából azt érdemes tudni, hogy ugyanolyan jövedelemnek számít a diákmunkából befolyó bér, mintha felnőttként hagyományos módon dolgoznátok. Így persze az adózási szabályok is hasonlók, tehát jövőre az idén nyári munkátokról is bevallást kell készíteni. Ez alól csak az egyszerűsített foglalkoztatás kivétel, ez alá esik a legtöbb idénymunka. Ilyenkor egy úgynevezett mentesített keretösszeg a mérvadó a havi bért illetően.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!