szerző:
Eduline

Júniusban vége az érettségiknek és a záróvizsgáknak: a nyári hónapokban nem sok állást hirdetnek meg, de már most érdemes készülni az interjúkra. Összegyűjtöttük a tíz kérdést, amelyek elhangozhatnak a beszélgetésen: ha rosszul válaszoltok, könnyen bukhatjátok az állást.

1. Meséljen magáról!

Személyiség, tanulmányok, szakmai tapasztalatok, képességek - egy-egy mondatot fogalmazzatok meg előre, így határozottnak és összeszedettnek tűnhettek. Ne beszéljetek a családi életetekről vagy a háziállatotokról, és ne áradozzatok a hobbitokról sem - persze, ha érdekes, megemlíthetitek.

2. Miért akar nálunk dolgozni?

"Azért, mert pénzre van szükségem, különben éhen halok" - persze, hogy mindenki ezt válaszolná. Az őszinteség ilyenkor azonban nem nyerő: ne mondjátok el, hogy már egy éve állást kerestek, és arról sem érdemes beszámolni, hogy száz közül ez az első hely, ahova behívtak. Inkább az interjú előtt nézzétek meg a cég honlapját, és említsetek egy-két szimpatikus elemet. Persze ha tényleg az álommunkát pályáztátok meg, könnyű dolgotok van.

3. Hogyan képzeli el a karrierjét öt év múlva?

Olyan szakmai célokról beszéljetek, amelyeket a cégnél is el tudtok érni, például szeretnétek elismert mérnökök, nyelvtanárok stb. lenni. Semmiképpen se valljátok be, hogy ez csak átmeneti megoldás, és egy egészen más szakterületen képzelitek el a jövőtöket. Az sem nyerő, ha azt mondjátok: remélitek, öt év múlva már annyi pénzetek lesz, hogy soha többet nem kell dolgoznotok.

4. Melyek az erősségei és a gyengeségei?

Ez az a kérdés, amelyre tényleg fel kell készülni: ha hezitáltok, azt hihetik, nem ismeritek magatokat. Egyébként pedig ne szerénykedjetek, mert az határozatlanságot sugall: bátran soroljátok fel jó tulajdonságaitokat.

5. Miért hagyta ott az előző munkahelyét?

A "mindenki tudja, hogy háromévenként váltani kell" itt biztosan nem jön be, és valószínűleg nem szereztek pluszpontot az "utálok túlórázni", "kevés volt a fizetés" és "állandóan szekált a főnököm" típusú válaszokkal sem. Inkább mondjátok azt - bármi is az igazság - hogy érdekesebb és pörgősebb munkahelyre vágytok.

6. Előfordult-e már, hogy bírálták a munkáját? Jól vagy rosszul viselte a kritikát?

Egy-két esetet mindenképpen soroljatok fel, akkor is, ha nem volt olyan "erős" a bírálat. Ha alaptalan volt a bírálat, mondjátok el, hogyan győztétek meg a másik felet, hogy nektek van igazatok, ha jogos volt a kritika, mondjátok el, hogyan javítottátok a hibát, és mit tanultatok az esetből.

7. Milyen tulajdonságok irritálják leginkább?

Ne személyeskedjetek, koncentráljatok a munkát hátráltató tulajdonságokra. A kifogásolható tulajdonságok mellett mondjátok el azt is, hogyan próbáltatok vagy próbálnátok hatni a munkatársaitokra.

8. Mit csinál szívesen a szabadidejében?

Buli, semmittevés, cicasimogatás - ha ezekkel töltitek a szabadidőtök nagy részét, akkor se valljátok be. Ha havonta egyszer elmentek biciklizni, mondjátok nyugodtan azt, hogy a sport a hobbitok. Biztos befutók vagytok az önfejlesztéssel kapcsolatos - olvasás, nyelvtanulás stb. -, a kulturális és kitartást igénylő tevékenységekkel, különösen, ha díjat is nyertetek.

9. Mekkora fizetéssel lenne elégedett?

Erre a kérdésre is mindenképpen készüljetek fel. Nézzetek utána, mennyit kapnak a hasonló végzettségű vagy hasonló munkakörben dolgozó emberek: sok álláshirdetés tartalmazza, hogy milyen fizetést kínálnak, az iparágak szerinti átlagbéreket pedig megtaláljátok az interneten is. Túl alacsony összeget semmiképpen se mondjatok, mert a munkáltató azt hiheti, hogy nem becsülitek meg a saját munkátokat, és így is fog titeket kezelni. Nem baj, ha kicsit többet mondtok annál, amennyit szeretnétek (maximum 5-10 százalékkal), mert ebből még tud alkudni a cég. Ha nem teszi, jól jártatok.

10. Önnek van valamilyen kérdése?

Legyen. Ha nem tesztek fel legalább egy-két kérdést, azt sugalljátok, hogy nem igazán érdekel titeket a munka. Érdemes rákérdezni arra is, lesz-e következő interjú, és mikor értesítenek az eredményről.

Te is kaptál már furcsa kérdéseket állásinterjún? Írd meg itt, kommentben!