Ezekre kell mindenképpen odafigyelni, ha idén albérletbe költöztök vagy lakást kerestek

Lehet, hogy már kezdetét is vette a nagy albérletvadászat, miután megtudtátok, hogy felvettek titeket az egyetemre, de mielőtt fejvesztett keresgélésbe és szerződéskötésbe kezdenétek, néhány fontos dolgot tudnotok kell.

Forrás: pixabay

Először is a szerződés. Nagyon fontos, hogy írásban kössetek bérletiszerződést, mely tartalmazza:

hirdetés
hirdetés
  • a bérlő és a bérbeadó adatait,
  • az ingatlan adatait,
  • a lakbér pontos összegét, (mikor, milyen formában kell fizetni)
  • közüzemi díjak, közös költség fizetése (mikor, milyen formában, kinek kell fizetni),
  • ad-e kauciót a bérlő (ha igen, akkor mennyit és mikor),
  • a szerződés időtartamát (határozott vagy határozatlan),
  • felmondásra vonatkozó rendelkezéseket,
  • bérlő és bérbeadó jogait és kötelezettségeit,
  • listát a lakásban található tárgyakról és azok állapotáról, mérőóraállások rögzítését,
  • hol és mikor jött létre a szerződés (keltezést), aláírásokat.

Másodszor, nem árt tudni, hogy mi történik akkor, ha a szerződést felmondjátok. A bérleti szerződést mind a bérbeadó, mind a bérlő bármikor megszüntetheti. Ilyenkor alkalmazható a felmondási idő. Ha a szerződésben felmondási időként mondjuk 30 nap szerepel, a tulajdonos miután bejelentette, hogy felbontja a szerződést, 30 napig még nem rakhatja ki a lakásból a bérlőt. Azonban ha a másik fél bont szerződést, akkor a bejelentést követő 30 napig még fizetnie kell a lakás költségeit és a bérleti díjat.

Mi az a kaució?

A kaució azt jelenti, hogy a tulajdonos egy előre megbeszélt összeget ( legtöbbször 1-2 havi lakbért) megőrzi, és ha a szerződés megszűnéséig semmilyen kárt nem okoz a bérlő a lakásban, rendesen fizeti a bérleti díjat, a rezsi költségeket, akkor a kiköltözéskor az összeg visszajár. Ez az összeg általában lelakható, azaz a kiköltözés előtti utolsó 1-2 hónapban kiváltja a bérleti díjat.

Forrás: pixabay

Harmadszor, ha már tisztában vagy a jogi dolgokkal, akkor egy kis információ a hirdetésekhez: mindig pontosan olvassátok el őket, ha valami nem világos, akkor kérdezzetek. Fontos, hogy mielőtt még elutaztok megnézni a lakást, már tudjátok, hogy milyen paraméterekkel és felszeretséggel hirdetik az adott lakást. Ha nincs kép mellékelve, akkor kérjetek a hirdetőtől. Érdemes megkérdezni (ha nincs feltüntetve), hogy mennyi a havi rezsi és a közösköltség, hogy bútorozott vagy gépesített-e a lakás.

Végül, mielőtt belekezdenétek a keresésbe, mindenképpen szerezzetek be egy magyar-magyar szótárt, amivel majd magabiztosan értelmezhetitek a hirdetéseket.

Zseniális magyar-magyar szótár albérletkeresőknek

Nem csak más országok nyelvein lehet megtanulni. Ha elég kitartó vagy, magyarról magyarra is tudsz fordítani bizonyos kifejezéseket. A szeretlekmagyarorszag.h u tette közzé egy leleményes albérletkereső felfedezéseit a hirdetésekről. Valószínűleg ennek segítségével te is könnyebben tudsz majd tökéletes albérletet találni (vagy legalábbis rájönni arra, mi az, amit biztosan nem akarsz).

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X