Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ezekkel az OKJ-s szakmákkal a legkönnyebb külföldön elhelyezkedni

4

Leginkább jól képzett szakmunkásokból, sofőrökből és pénzügyi munkatársakból van hiány külföldön, de informatikusokra is egyre nagyobb szükség van.

Forrás: hvg

A Manpower Group 2015-ös, globális felmérése szerint leginkább jól képzett szakmunkásokra van szükség, különösen szakácsokra, pékekre, hentesekre, gépészekre és villanyszerelőkre. Ezután az üzletkötői, mérnöki (főleg gépész-, villamos- és építőmérnök), technikusi, és gépjármű-vezetői (különösen kamionsofőr, futár és építkezési munkagép-vezető) pozíciókat tudják a legnehezebben betölteni a munkáltatók, de a menedzserek, könyvelők és pénzügyi elemzők, adminisztrátorok, informatikusok (fejlesztők és programozók, adatbázis-adminisztrátorok, IT-menedzserek), és a munkagépkezelők után is kapkodnak.

hirdetés
hirdetés

A 2014-es évhez képest a sofőrökre nőtt meg leginkább az igény, ez a foglalkozás ugyanis tavaly még csak a tizedik helyet szerezte meg, míg 2015-ben már az ötödik legkeresettebb. A munkagép-kezelő is új a listán, tavaly csupán a tizenkettedik volt.

Az ilyen jellegű pozíciók 35 százalékát jelentkező hiányában nem tudják betölteni, 34 százaléknál a szakmai kompetenciák, 22 százaléknál a tapasztalat hiányzik. Ehhez képest csupán 17 százaléknál a munkahelyi kompetenciák, az úgynevezett soft skillek - mint amilyen a csapatjátékosság vagy a kommunikációs készség - hiánya miatt nem sikerült megfelelő munkaerőt találni.

A legnépszerűbb hazai szakképzések

2014-ben mérlegképes könyvelő OKJ-re jelentkeztek a legtöbben, ami nem véletlen, hiszen keresett és jól fizető szakmáról van szó. A lista második helyezettje a társadalombiztosítási ügyintéző, a harmadik a bérügyintéző képzés, a közgazdaságiak mellett pedig a raktáros és a targoncavezető tanfolyam is népszerű.

Eladók, vendéglátósok és technikusok kellenek az Uniónak

Képzett szakmunkásokból az Európai Unión belül is kevesebben kerülnek ki az oktatásból, mint amennyire a munkaerőpiacnak szüksége lenne.

Az EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) oldalán uniószerte tesznek közzé álláshirdetéseket, az European Job Mobility Bulletin jelentés ezek alapján állította össze a legkeresettebb szakmák toplistáját. 2014 első negyedévében a legtöbb álláshirdetésben pénzügyi és értékesítési, vagy szálloda- és vendéglátóipari dolgozókat, bolti eladókat, háztartási alkalmazottakat, elektronikai és mérnök technikusokat, gépszerelőket, sofőröket, építészeket és mérnököket, valamint építőmunkásokat kerestek.

Az EURES oldalán valós időben is megtekinthető, melyek épp a legkeresettebb szakmák: jelen pillanatban leginkább bolti eladókat, telefonos ügyfélszolgálatosokat, ápolókat, kamion- és teherautósofőröket, szoftverfejlesztőket, értékesítőket, felszolgálókat és szakácsokat, fémmegmunkáló szerszámgépészeket, illetve képesítés nélküli ipari dolgozókat keresnek az Unióban, de a tagállami adatok is elérhetőek. Az Egyesült Királyságban telefonos ügyfélszolgálatosokból, szoftverfejlesztőkből és bolti eladókból van a legnagyobb hiány, míg Ausztriában főleg felszolgálókat, szakácsokat, bolti eladókat, és takarítókat, Németországban pedig ápolókat, eladókat, illetve a gyártásban dolgozókat keresik leginkább.

A szakképzésről szóló legfrissebb cikkeinket itt olvashatjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (4)

BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA "Az1997.12.31-én hatályos társadalombiztosításról szóló 1975.évi II.törvény 54.§(1) bekezdés c)pontja szerint szolgálati időnek minősűl a szakmunkástanúló jogviszonyban,valamint a tanúlószerződés alapján szakképző iskolában tanúló jogviszonyban eltöltött idő."Fentiek figyelembevételével a Bányaipari AknászképzőTechnikumba eltöltött tnulmányok idejét szolgálati időként beszámítani nem lehetett.Így 22 éve 4%-al kevesebb a nyugdíjam mert OKJ szakképesítések:-VÁJÁR szakképesítés 31 544 04 0000 00 00(3 év) -Bányaipari Aknász Technikus 01 5 3111 16 1 0 01 (4 év) ELÁGAZÁS egy önálló szakma amely egy feladatkörön belül egy jól körülhatárolható tevékenységi kör végzésére jogosít.5.3.Középiskolai végzetség és meghatározott előképzettsééghez kötött szakképesítések.Csak VÁJÁR végzettséggel kerülhetnek felvéteelre a Bányaipari Aknászkképző Technikumba (iskolarendszerű szakképzés szerződéses biztosításos ösztöndíjas szakmai gyakorlatos képzési rendszer). BÁNYATÖRVÉNY a TECHNIKUSKÉPZÉSRŐL!!!

Bujnóczki András

A VÁJÁR szakképzésnél Czomba elintézte,hogy a gyakorlati képzést Kinában meg lehessen szerezni?Mert most harcoljátok ki,hogy ne várjon ráto az a sors ,mint amit mi szenvedtünk meg.Ugyanis már volt Duális iskolarendszerű egymásraépülő elágazásban SZAKKÉPZÉS Magyar módra.Vájár szakmunkásképzés (3év) és felvételi alapján Bányaipari Aknászképző Technikum (4év)Aknász munkakör ellátására KÖZÉPVEZETŐ képzés.Csakhogy 50 év mulva amikor elérkezett a nyugdíjkorhatár(rokkantntnyugdíj) akkor a 4 év Aknászképző Technikumot nem fogydják el SZOLGÁLATI IDŐNEK,így 20 éve a nyúgdíjam 4%-al kevesebb,mint amennyi járna.Most sem tudják,hogy az új Német mintájú SZAKKÉPZÉS eredménye mit fog hozni.De nem törödnek vele,mert akkor már NEM ŐK LESZNEK POLÍTIKAI SZAKMANÉLKÜLI(höbörgö)pozicióban!!!Hiába lapátoltuk a szenet,még a a nyári szünetben is,még a POLITIKUSOK gyerekei a PÁRTÜDÜLŐKBE vikkendeztek!!!Ezért nem tudják,hogy mit jelent a MUNKA becsülete,mert SOHA NEM DOLGOZTAK,de a SZERZETT JOGAINKTÓL most megfosztanak minket!!!Most KÖVETELJÉTEK a JOGAITOK biztosítását!!!Jó szerencsét!

Hapetit

Az ember mindenbe szépen bele tud kötni a helyett, hogy örülne, hogy olvashat ilyenről.

gabor.v

Épész-, villamos- és építőmérnök, programozó, IT-menedzser stb, mint okj-s szakma. Csak gratulálni tudok a cikk írójának.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X