szerző:
Eduline

A belső pénzügyi kontroll felmérő felsőfokú szakképzés egységes európai keretrendszerét dolgozta ki egy szakemberekből álló nemzetközi csoport a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) vezetésével. A projekt célja, hogy a szakmai képzésben résztvevők számára egy egységes európai, illetve multinacionális környezetben is jól hasznosítható szaktudás és képesítés váljon mind szélesebb körben elérhetővé.

A főiskola közleménye szerint az idén befejeződő MONTIFIC (Multilingual ONTology for Internal Financial Control) projekt célja, hogy a szakmai képzésben résztvevők számára egységes európai, illetve multinacionális környezetben is jól hasznosítható, "csereszabatos" pénzügyi kontroll felmérő szaktudás és képesítés váljon mind szélesebb körben elérhetővé.  

A BGF vezetésével fogott össze az írországi ISCN, a spanyolországi FGUVA, az ausztriai TermNet, a romániai Babes-Bolyai Egyetem, valamint a Memolux Kft., hogy az Európai Bizottság által támogatott Leonardo da Vinci projekt keretében nemzetközi szabványok alapján kidolgozott keretrendszert hozzanak létre a belső pénzügyi kontroll felmérő egységes európai felsőfokú képzés továbbfejlesztésére.

A MONTIFIC projekt keretében a szakemberek egy olyan közös - angol, német, spanyol, román és magyar nyelvű - rendszert dolgoztak ki, amelyben a helyi, anyanyelvi felsőfokú szakmai továbbképzésben résztvevők egységes európai követelményrendszerre épülő képesítést szereznek.
 
Az egységes rendszernek megfelelő kísérleti képzések és szakmai vizsgák - nemzetközileg mintegy 500 hallgató részvételével - az idén őszig befejeződnek, így a képzési program a belső pénzügyi ellenőr szakképzésben érdekelt - felsőfokú szakmai továbbképzést bonyolító - hazai és nemzetközi intézmények számára is elérhetővé válik.

A képzési programban részt vevő oktatási intézmények és oktatók nyilvántartásba vételét és a nemzetközi vizsgák lebonyolítását az ECQA egyesület (European Certification and Qualification Association) végzi. Idén  Magyarországon mintegy 200 főiskolai hallgató és 100 gyakorló szakember vett részt a magyar nyelvű vizsgarendszer kipróbálásában, és közülük 90 szerzett nemzetközi oklevelet.


mti/eduline