szerző:
Eduline

Idén érettségiztek vagy diplomáztok, és külföldi továbbtanulásban gondolkodtok? Cikksorozatunkban megnézzük, milyen az egyes országok felsőoktatási rendszere, és hogyan jelentkezhettek. Hetedik rész: Írország.

A dublini Trinity College campusa
©

Alapképzésben Írországban sem kell fizetnetek a felsőoktatásért, vizsgadíjakra, illetve a hallgatói szolgáltatások és képviseletek működésére viszont 2750 eurót (831 ezer forint) kell befizetnetek.

A megélhetés nem olcsó: havonta 600-1000 euróra (181-302 ezer forint) lesz szükségetek, attól függően, hogy az ország mely részében tanultok. A campusokon található kollégiumok általában a magasabb képzési szinteken tanulóknak vannak fenntartva: a kolin és az albérleten kívül Írországban sok család is fogad egyetemistákat a saját házukban. Az intézményi és állami ösztöndíjak listáját itt nézhetitek meg.

Írországban kilenc egyetem, három  főiskola, 14 műszaki (institute of technology) és hét magánegyetem, illetve -főiskola működik: a listát - térképpel együtt - itt találjátok.

Ezek Írország legjobb egyetemei
Quacquarelli Symonds 2014/2015-ös világrangsorának top 500-as listájára öt ír intézmény került fel. A Trinity Colleg Dublin a 71., a University College Dublin pedig a 139. helyet szerezte meg. A University College Cork a 230., a National University of Ireland, Galway pedig a 280. lett. A Dublin City University a 366. helyen végzett.

Érettségi után háromféle képzésre jelentkezhettek: a Higher Certificate szakképzést két év alatt végezhetitek el, általában üzleti, természettudományi, műszaki és mérnöki, gyakorlatorientált szakokat indítanak.

Ordinary Bachelor Degree-t (az itthoni BA/BSc-képzésnek felel meg) három, Honours Bachelor Degree-t viszont három-négy év alatt szerezhettek - ha tovább szeretnétek menni mesterképzésre, az utóbbit kell válasznotok. A programokat itt böngészhetitek. 

Hogyan felvételizhettek?

A felvételin, alapképzés esetében általában az érettségi eredményét veszik figyelembe, de az intézmények egyedi követelményeket is megszabhatnak (például az orvosi képzéseken). Az angol nyelvtudásotokat igazolnotok kell: elfogadják az IELTS-t és a Cambridge nyelvvizsgáit is. Az egyetemeken, főiskolákon angol nyelvtanfolyamra is jelentkezhettek még a felvételi éve előtt.

EU-s állampolgárként - hacsak az egyetem honlapján nincs más útmutatás - a Central Applications Office-on keresztül kell jelentkeznetek, online vagy postai úton, február 1. után már csak az utóbbi módon. A szeptemberben induló képzésekre papíron február 1-ig negyven (12 ezer forint), május 1-ig pedig nyolcvan euróért (24 ezer forint) felvételizhettek. Az online eljárás díja január 20-ig harminc (9 ezer forint), február 1-ig negyven euró. 

Külföldi továbbtanulás, teljesen ingyen

Németország

Ausztria

Dánia

Svédország

Skócia

Norvégia

Arról, hogy egy adott mesterképzésre hogyan jelentkezhettek, az adott intézménynél kell érdeklődnetek - egy részük a Postgraduate Applications Centre-en keresztül bonyolítja le az eljárást. A mesterszakos felvételin a TOEFL-vizsgát is elfogadják a nyelvtudás igazolásaként. Az ír felsőoktatásról még több infót találtok az Education in Ireland honlapon.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!