szerző:
Eduline

A legfrissebb felmérések szerint 98%-unk hatékonyabban végezné a dolgát, ha munkakörnyezete rendezettebb lenne. Akár tanultok, akár dolgoztok, ezzel az öt egyszerű időt és energiát spórolhattok.

Teremtsetek zöld környezetet

Egy nemzetközi kutatás alapján boldogabbak és 15%-kal hatékonyabbak a zöld környezetben dolgozók és tanulók. Az élőnövények hatására javul a levegő minősége, akárcsak a koncentrációs képességetek. A csökkenő stressz, valamint a megnövekedett elégedettség- és boldogságérzet, amit a “bezöldülés” idéz elő, mind hozzájárul produktivitásotok javulásához, így hamar megtérül majd a növényekbe tett befektetés.

Mindig tartsatok kéznél pár színes jegyzettömböt

Bármi motoszkáljon is a fejetekben, miközben koncentrálni próbáltok, mindig vessétek papírra! Így az a gondolat, amit már kiadtatok magatokból, békén hagyja a tudatalattitokat, és jobban tudtok majd figyelni. Ilyen esetekre mindig jól jön néhány színes Post-it jegyzettömb és jelölőcímke, pláne ha színkódolással kombináljátok. A kék szín például a kreativitást ösztönzi, míg a piros segít jobban elmélyülni a részletekben. A színek segíthetnek a tematizálásban is.

©

Felejtsétek el a multitaskingot

Brit egyetemi kutatások sora igazolja, hogy az emberi agy nem a multitaskingra van beprogramozva. Valójában, amikor egyszerre több dologgal foglalkozunk, az agyunk nem párhuzamosan foglalkozik velük, hanem nagyon gyorsan vált egyik-másik gondolat között, ezzel komoly kapacitást lefoglalva és figyelemzavart okozva. Jobban jártok tehát, ha egyszerre csak egy dolgon töritek az agyatokat.

Így készülhettek fel két hét alatt a magyarérettségire

Kevesebb mint két hét van a magyarérettségiig - mit érdemes átnézni a középszintű írásbeli előtt? Milyen last minute tippeket érdemes megfogadni? És miért nem szabad csak a novellaelemzés szempontjaiból felkészülni?

Álljatok fel!

Ha elakadtatok egy feladattal, vagy úgy érzitek, mindjárt elalszotok, álljatok fel, mozgassátok át magatokat, sétáljatok egyet, akár maradjatok is állva egy órára! Nem gondolnátok, de az álló(vá alakítható) munkaállomásoknál dolgozók és állva tanulók 46%-kal hatékonyabbak ülő-punnyadó társaiknál. A mozgással a véráramlást serkentitek, amitől jobban felpörög majd az agy, és nő a koncentrációs képesség.

Tanuljatok meg bánni az idővel

Sokan gondoljuk (vagy legalább is reméljük), hogy jó időérzékkel rendelkezünk, holott mindössze az emberek 17%-a képes helyesen megítélni az idő múlását. Ezért elengedhetetlen, hogy tudatosan használjuk fel a rendelkezésre álló időnket. Mielőtt nekivágtok egy feladatnak, gondoljátok át, mennyi időt szánnátok rá, és indítsátok el a stoppert vagy állítsátok be ébresztőt. Valóban annyi idő kellett a feladatra? Netán elcsúsztatok vele vagy előbb végeztetek? Gondoljátok át ezeket a kérdéseket, és tanuljatok belőle: így legközelebb hatékonyabban be tudjátok majd osztani az időtöket.

31 módszer, hogy ne legyen rémálom a vizsgaidőszak

Online képzés célja: A kurzus célja, hogy gyors, könnyen alkalmazható praktikákat adjon Neked vizsgaidőszakaid sikerességéhez. Már akár a tanfolyam végzése közben ki tudod próbálni az egyes trükköket, de hosszú távon is láthatod majd, hogy ezen tippek segítségével kevesebb szenvedéssel fogsz tudni tanulni és vizsgázni.