szerző:
Eduline

Harminc perc alatt kellett elolvasniuk négy szöveget és megoldaniuk az azokhoz tartozó nyelvhelyességi feladatokat - erre panaszkodott az Eduline-nak több diák.

©

Itt találjátok az íráskészség rész második feladatának megoldását

Itt a németérettségi megoldása: az íráskészség rész első feladata

Itt a középszintű németérettségi megoldása: olvasott szöveg értése

Megvannak a németérettségi megoldásai: nyelvhelyességi feladatsor

Itt nézhetitek meg a középszintű németérettségi hivatalos megoldását

Nyilvánosságra hozta a középszintű németérettségi hivatalos megoldását az Oktatási Hivatal. A középszintű németérettségi feladatsora: A középszintű németérettségi hivatalos megoldása: Itt találjátok összes cikkünket az idei németérettségiről.

A középszintű németérettségi nyelvhelyességi részében egy osztrák együttesről, a Tagträumerről, a Mars-küldetésről, a szerecsendióról és az ápolóképzésről kaptak szöveget - ez azt jelenti tehát, hogy négy szöveggel kellett megbirkózniuk a diákoknak.

Az érettségi szabályzat alapján az idegen nyelvi érettségi nyelvhelyességi feladatsora 3-4 feladatból állhat, de az Eduline-nak nyilatkozó diákok az előző évek feladatsorai alapján három feladatra számítottak.

Anna, a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium végzőse szerint "a nyelvhelyesség németből mindig nagyon szivatós. Eleve csak fél óra van rá, de most az eddig megszokott 3 feladat helyett 4-et kaptunk. Meglepődtem, amikor lapoztam, és láttam, hogy van még egy feladat".

A négy nyelvhelyességi feladatot Székely Martin angol-német szakos nyelvtanár is soknak tartja: "a harmadik feladat felesleges, a prepozíciókra ugyanis az első feladat is kitért, azt lehetett volna bővítené még két-három prepozícióval” - mondta a nyelvtanár, hozzátéve: " a harmadik feladat megoldásához tényleg kellett a B1-es nyelvtudás, itt tényleg gondolkodni kellett".

A németérettségiről szóló tudósításunkat itt találjátok.

Egy ismert DJ-ről és az egydolláros szemüvegről is kaptak szöveget a diákok a németérettségin.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.