szerző:
Eduline

Kedden a matekkal folytatódik a 2013-as őszi érettségi. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a vizsgáról, a friss információkért figyeljétek az eduline-t!

©

Kedden matematikából érettségiznek a diákok. A középszintű feladatsorból két részből áll: először 45 perc alatt 10-12 rövid feladatot, majd 135 perc alatt öt összetett feladatot kell megoldani. Fontos, hogy a végeredmény indoklását és a részletes számításokat is le kell írni, azokért ugyanis - még ha a végeredmény nem is stimmel - értékes részpontokat lehet kapni. A 2013-as őszi érettségi vizsgaidőpontjait itt nézhetitek meg.

Az emelt szintű írásbelire 240 percük van az érettségizőknek, az idejüket maguk oszthatják be. A feladatlap két részből áll: az elsőben négy feladatot kell megoldani, a másodikban öt, egyenként 16 pontértékű feladatból kell négyet kiválasztani. Az írásbeli összpontszáma 115, az első részfeladatsorért maximum 51, a másodikért 64 pont jár.

A vizsgázók leghasznosabb segédeszköze a négyjegyű függvénytáblázat - ezt az érettségi napja előtt nem árt átlapozni, és végiggondolni az összefüggéseket. Az írásbelire a függvénytáblázat mellett szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót és szögmérőt kell vinni, ezeket az iskola nem köteles biztosítani.

Milyen feladatokat kaptak a diákok tavasszal?

A 2013-as tavaszi matekérettségin az írásbeli vizsga első részében a diákoknak a halmazelmélet, a statisztika, a függvények, a sík-, koordináta- és térgeometria, a kombinatorika és a valószínűségszámítás témakörében kellett feladatokat megoldaniuk. A második rész témakörei a mértani és számtani sorozatok, a koordinátageometria, a gráfelmélet, a valószínűségszámítás, a térgeometria, illetve az egyenlet és egyenlőtlenség voltak. Az emelt szintű érettségin a feladatok között kamatszámítás, deriválás, sík- és koordinátageometria, illetve valószínűségszámítás is szerepelt.

Az elmúlt évek feladatsorai és megoldásai magyarból

2013. tavasz, középszint

2013. tavasz, emelt szint

2012. ősz - közép- és emelt szint 

2012. tavasz, középszint

2012. tavasz, emelt szint