szerző:
Eduline

Nehéz szöveget kaptak a diákok a középszintű magyarérettségi szövegértési részében, a lassabban olvasó vizsgázók kifuthatnak a 90 percből - mondja az Eduline által megkérdezett szaktanár, aki szerint ez a szöveg nehezebb, mint a tavalyi.

©

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a középszintű magyarérettségi első - egy szövegértési és egy szövegalkotási blokkból álló - részének megoldására 90 percet kapnak a diákok. A szövegértési feladatsor egy, a barátság szociológiájáról - többek között a barátság születéséről, fogalmáról - szóló könyv ismertetőjéhez kapcsolódik. 

Megvannak a középszintű magyarérettségi hivatalos megoldásai.
Az emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldásait is közzétették.

Itt van a magyarérettségi megoldása: szövegértési feladatsor

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Az Eduline által megkérdezett középiskolai magyartanár szerint a szöveg kifejezetten nehéz, mert nagyon sok tudományos kifejezés van benne – igaz, ezek egy részéhez a szöveg szerzője a lábjegyzetben magyarázatot ad. „Tudományos munkákra is sokat hivatkozik a szerző, elképzelhető, hogy az átlagos vagy az átlagnál egy kicsit gyengébben teljesítő diákok a szöveg láttán a kardjukba dőlnek” – fogalmazott a szaktanár, aki szerint a szöveghez kapcsolódó kérdések egyértelműek, „de attól tartok, hogy a lassabban olvasó gyerekek ki fognak futni a 90 percből”.

Folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok a magyarérettségiről.

Ezt a szövegértési feladatot kapták az érettségizők magyarból.

Választási témát is kaptak a magyarból középszinten érettségizők.

Nehéz szöveget kaptak a diákok a középszintű magyarérettségi szövegértési részében.

Az érvelés és a hivatalos levél írása sem okozhat gondot a magyarból középszinten vizsgázóknak.

József Attila- és Szabó Lőrinc-verset is kellett elemezni a magyarérettségin.

Kiszúrás-e, hogy "ismeretlen" szerző művét kell elemezni?

„Nem mindenki tudja majd megoldani a feladatsort 90 perc alatt, mert többször vissza kell olvasni a szöveg egy-egy bekezdését, el kell gondolkodni azon, mit hol találnak. Úgy látom, ez nehezebb szöveg, mint a tavalyi” – magyarázza.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.