szerző:
Eduline

Véget ért a középszintű informatikaérettségi, a diákok 180 percet kaptak négy feladat megoldására. Ezt gondolják a diákok a 2018-as feladatsorról.

©

A diákoknak minen évben négy feladatot kell megoldaniuk a rendelkezésre álló 180 perc alatt. A négy rész közül a szövegszerkesztésre max. 40 pontot, a prezentáció-grafika-weblapkészítésre 30 pontot, a táblázatkezelésre szintén 30 pontot, az adatbázis-kezelésre pedig 20 pontot kaphatnak.

Idén az NB1-be tartozó focicsapatok játékoskeretéről kaptak adatbázis-feladatot az informatikából középszinten érettségizők, akiknek egy - a gumiabroncsok történetéről szóló - szöveget is kell szerkeszteniük, a háztartások kiadásairól kell infografikát készíteniük, emellett egy táblázatot is létre kell hozniuk a Heves megyei települések vízkeménységi mérési adataiból.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Az idei középszintű informatikaérettségi egyáltalán nem volt nehéz, maximum a táblázatkezelésben voltak eddig ritkábban látott függvények, mint pl a "KERES", és ahogy hallgattam a velem együtt vizsgázók reakcióit, körülbelül tizennégyből tizenketten nem tudták, hogy ezt kell alkalmazni, hanem a "HA - ÉS" függvényekkel próbálkoztak. Az idei adatbázis-kezelés volt szerintem az elmúlt évek legkönnyebbje, ahol (nekem) csak az utolsó, 7-es feladathoz kellett segédlekérdezést létrehoznom. A PowerPoint szintén kicsit macerás volt, el lehetett vele cicózni, de összességében nem volt nagy szám. A szövegszerkesztés pedig egy amatőr szintű feladat volt, amit 2018-ban, az újonnan felnövő generációnak, már 14 évesen is meg kellene tudnia csinálni - írta nekünk Attila a mai vizsgáról.

"Szerintem az előző évek feladatsoraihoz képest könnyebb volt. Nekem a szövegszerkesztés ment a legjobban, azzal viszonylag hamar végeztem is. Szerencsére az táblázatkezelésben sem voltak bonyolult vagy összetett képletek, függvények" - mondta el az Eduline-nak Eszter, a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium végzőse. "Az idő is elég volt a négy feladatra, én előbb is végeztem a vizsgával, de akivel beszéltem azóta, azt mondta, hogy szerinte sem volt bonyolult az idei infoérettségi" - tette hozzá.

Nekem simán ment az egész, semmi ördöngös nem volt benne, viszonylag könnyűnek tartottam. Egyedül az adatbázisos feladat utolsó lekérdezése fogott meg, kitaláltam rá egy megoldást, de szerintem az úgy nem lett az igazi - írta egy másik olvasónk, Dávid a mai érettségiről.

 Nehéz volt. Nem volt elég idő az Excel feladatra, amely nehéz is volt. Sok idő ment el a PowerPointra. A többi két feladat megoldható volt - küldte nekünk Máté az informatikaérettségiről.

Informatikaérettségi: itt találjátok a legfrissebb infókat

Csütörtökön a középszintű informatikaérettségivel folytatódik az érettségi szezon. Az Eduline-on folyamatosan beszámolunk a feladatokról, diákokat és tanárokat kérdezünk az írásbeliről. A középszintű informatika érettségi nap támogatását köszönjük a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának. 08:20Milyen témakörök fordulhatnak elő a vizsgán? Szövegszerkesztés, prezentáció, grafika, weblapkészítés, táblázatkezelés, adatbázis-kezelés.