szerző:
Eduline

Véget ért a középszintű informatikaérettségi, a diákok 180 percet kaptak négy feladat megoldására. Ezt gondolják a diákok a 2018-as feladatsorról.

A diákoknak minen évben négy feladatot kell megoldaniuk a rendelkezésre álló 180 perc alatt. A négy rész közül a szövegszerkesztésre max. 40 pontot, a prezentáció-grafika-weblapkészítésre 30 pontot, a táblázatkezelésre szintén 30 pontot, az adatbázis-kezelésre pedig 20 pontot kaphatnak.

Idén az NB1-be tartozó focicsapatok játékoskeretéről kaptak adatbázis-feladatot az informatikából középszinten érettségizők, akiknek egy - a gumiabroncsok történetéről szóló - szöveget is kell szerkeszteniük, a háztartások kiadásairól kell infografikát készíteniük, emellett egy táblázatot is létre kell hozniuk a Heves megyei települések vízkeménységi mérési adataiból.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

A szövegszerkesztés és az adatbázis-kezelés elég könnyű volt. Nem kellett jelentést létrehozni, és egynél több segédlekérdezést sem kellett használni. Az excelben a diagramnál volt egy feladat, ahol nem volt egyértelmű, hogy mi a jó megoldás - írta nekünk Dani a mai vizsgáról. "Amúgy az excel sem volt nehéz, egyszer használtam a SZUMHATÖBB függvényt, de segédtáblázattal anélkül is meg lehetett volna oldani. A Powerpointnál a ház rajzolásánál azt írta, hogy a téglalapoknak ne legyen kitöltőszíne, de a csoportosítás után csak együtt lehet változtatni az alakzatok kitöltését, így lehet, hogy úgy tűnik, mintha nem lenne kitöltőszíne, de igazából van" - tette hozzá.  

A szövegszerkesztő nagyon jó feladat volt, nem volt benne semmi nehéz. A prezentációnál sok időt vesztettem a ház alakok méretezésével. Az excel nekem nehéz volt, az adatbázishoz alig tudtam nekikezdeni - írta Dávid.  

Szerintem nagyon könnyű volt az idei érettségi a régebbiekhez képest. A táblázatkezelés elején néhány függvényen én is gondolkodtam néhány percet, de szerintem megoldhatóak voltak. Főleg, hogy volt egy kis segítség (egy sort hagytak példamegoldásnak). A szövegszerkesztés volt a legkönnyebb. Az adatbázis-kezelésnél csodálkoztam, hogy nem kellett jelentést készíteni - írta Zoltán a mai érettségiről.

Sok mindennek lehetett nevezni az idei középszintű informatika érettségit, de korrektnek nem, a táblázatkezelés részét semmiféleképpen. 2 évig jártam informatika fakultációra, ahol célzottan végig az érettségire készültünk, megcsináltuk az összes eddigi feladatsort. Úgy gondolom ennél jobban nem lehetett volna felkészülni - írta nekünk Ferenc a vizsgáról.  

Adatbázis kezelésből az volt a cél, hogy meglegyen a minimum pontszám, sajnos ezt igen felületesen tanultuk és pont olyan lekérdezések voltak, amiről gőzünk sem volt. A diakészítés elég babramunka volt, nem is lett tökéletes, inkább a szövegszerkesztésre és a táblázatra koncentráltunk. Előbbi sima ügy, viszont a táblázat függvényeivel meggyűlt a bajunk, de annyi hiba belefér, a formázásokért több pont járt - írta a egy olvasónk, aki felnőttképzés keretein belül készült fel a vizsgára.

Informatikaérettségi: itt találjátok a legfrissebb infókat

Csütörtökön a középszintű informatikaérettségivel folytatódik az érettségi szezon. Az Eduline-on folyamatosan beszámolunk a feladatokról, diákokat és tanárokat kérdezünk az írásbeliről. A középszintű informatika érettségi nap támogatását köszönjük a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának. 08:20Milyen témakörök fordulhatnak elő a vizsgán? Szövegszerkesztés, prezentáció, grafika, weblapkészítés, táblázatkezelés, adatbázis-kezelés.