szerző:
Eduline

Mutatjuk, milyen feladatok várnak rátok a 2018-as felvételi jelentkezési határideje után.

©

Amikor úgy érzitek, hogy mindennel készen vagytok, és még nem hitelesítettétek a jelentkezéseteket, akkor itt az idő egy komoly ellenőrzésre.

Első körben azt nézzétek meg, hogy a megjelölt szakok sorrendre jó-e. Természetesen lesz lehetőségetek egyszeri sorrendmódosításra, de jobb tudni, hogy minden rendben van-e a megjelölt szakokkal. Fontos, hogy azt is megnézzétek, hogy pontosan milyen képzést vettetek fel.

Mit jelentenek a betűk?

Mielőtt leadjátok a jelentkezést, azt is nézzétek meg, hogy jól jelöltétek-e meg a szakokat. Nappali munkarendben, alap- és osztatlan szakot vettetek-e fel, adott esetben helyes mesterképzésre jelentkeztetek-e. Néhány szakon levelező képzést vagy távoktatást is meghirdetnek, ha nem erre jelentkeznétek, akkor figyeljetek arra, hogy ne legyen a felvett szakok között L vagy T betűt tartalmazó kód.

Itt egy példa: ha az Eötvös Loránd Tudományegyetemre jelentkeznétek magyar alapszakra, állami ösztöndíjas képzésre nappali munkarendben, akkor ez lesz a kódotok: (ELTE-BTK) ANA, azaz alapképzés, nappali munkarend és államilag támogatott forma. Ha ugyanerre a szakra jelentkeztek, de költségtérítéses képzésre, akkor a kód ebben az esetben ANK lesz. Erről bővebben itt olvashattok:

Felvételi 2018: mit jeleznek ezek a betűk a szakok neve mögött?

Egy hónap múlva lejár a felsőoktatási felvételi jelentkezési határideje - ha már elkezdtétek nézegetni a szaklistát, de nem tudjátok, melyik jel mit jelent, segítünk. Ha kiválasztottátok azt az intézményt és azt a kart, ahol tanulni szeretnétek szeptembertől, a szakok neve mögött három betűt láttok. Mit jelentenek ezek a betűk?

Az is fontos tényező lehet, hogy ha olyan szakot jelöltök meg, amelyen nagyon magas az állami ösztöndíjas ponthatár, ezért az önköltséges verziót is megjelölitek, nézzétek meg, melyik egyetemen mennyibe kerül a képzés, ugyanis komoly tízezrek is lehetnek egyes intézmények azonos szakjai között. Néha ez is befolyásolja a sorrendet.

Ezt követően nézzétek meg, hogy az adott szakra van-e kötelezően előírt emelt szintű érettségi, esetleg más előkövetelmény, mondjuk alkalmassági vizsga. Az érettségi jelentkezés határideje is hamarosan lejár, úgyhogy ha még nem döntöttétek volna el, hogy milyen szinten vizsgáztok májusban, akkor ennek is érdemes utánajárni. A teljes listáról itt olvashattok:

Itt a lista: ezeken a szakokon már 2018-ban kötelező lesz az emelt szintű érettségi

2018-ban felvételizők, figyelem: itt találjátok azoknak a szakoknak a listáját, amelyekhez egy vagy két tantárgyból emelt szintű érettségit kell tennetek. Agrár képzési terület Állatorvosi: biológia emelt szinten ÉS kémia emelt szinten Erdőmérnöki: matematika kötelező és a következő tárgyak közül még egy: biológia vagy fizika vagy kémia vagy egy szakmai előkészítő tárgy vagy egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy - egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni.

Végül, ha mindezzel végeztetek, nézzétek meg, hogy nincs-e fizetési kötelezettségetek. Ez akkor fordulhat elő, ha háromnál több szakot jelöltetek meg. Ilyenkor szakoknként  2000-2000 forint kiegészítő díjat kell fizetnetek.

A 2018-as felvételiről itt nézhetitek meg legfrissebb cikkeinket.

Felvételi jelentkezés lépésről lépésre - 2018

Online képzés célja: Az Eduline online videós felvételi tájékoztatója végigvezet a 2018-as felsőoktatási felvételi minden fontosabb lépésén a szakválasztástól a ponthatárhúzásig. Segítünk, hogy ne vessz el a jogszabályok útvesztőjében és ne veszíts értékes pluszpontokat a felvételi során. | | Kiemelt képzések , Tanulástámogatás