szerző:
Eduline

Érettségi a kötelező tárgyakból, sikeres alkalmassági vizsga, legalább 260 pont - ha ez nincs meg, esélyetek sincs bekerülni a kiválasztott alap- vagy osztatlan képzésekre.

Az idei felvételin magasabbak a minimumponthatárok, mint 2013-ban: az alap- és osztatlan szakokon 260, a mesterképzéseken 50, a felsőoktatási szakképzéseken 220 pont. Aki ennél kevesebbet szerez - az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, de a más jogcímen járó pluszpontok nélkül -, sem  fizetős, sem állami ösztöndíjas helyre nem kerülhet be.

Akkor sem juthattok be a kiválasztott felsőoktatási szakképzésre, alap- vagy osztatlan szakra, ha azokból a tantárgyakból nem érettségiztek, amelyek az adott szakon kötelezőek. Anglisztika szakon például felvételi előfeltétel az emelt szintű érettségi angol nyelvből, emellett legalább középszintű vizsgát kell tenni történelemből, magyarból, latinból, franciából, németből, olaszból, oroszból vagy spanyolból - a szakok követelményeit a Felvin nézhetitek meg. Vannak ugyanakkor olyan intézmények, amelyek nem az érettségi eredményei, hanem a gyakorlati vizsga vagy a korábbi felsőfokú tanulmányok eredménye alapján számít felvételi pontszámot - ott természetesen ilyen feltételt nem kell teljesíteni. Milyen szakokon kötelező az emelt szintű érettségi? Itt nézhetitek meg a listát.

Nem kezdhetitek meg tanulmányaitokat, ha az adott szakon előírt alkalmassági vagy gyakorlati vizsgán megbuktok - akkor sem, ha egyébként a felvételi összpontszámotok elegendő lenne.

A legfontosabb infók a 2014-es felvételiről

Pontszámító kalkulátor (alapszakos)

A 2014-es pontszámítási szabályok

Mesterszakos pontszámítási szabályok

A 2013-as ponthatárok

A 2014-es felvételi szabályai

Mennyit kell fizetni a legnépszerűbb mesterszakokért?

Mennyibe kerül egy félév a tizenhat népszerű szakon?

A tizenhat népszerű szak 2014-es ponthatára

Így kell használni az e-felvételit - lépésről lépésre

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!