szerző:
Eduline

Milyen dokumentumokat kell beszerezniük a 2018-ban felvételizőknek? Miket kérhetnek az egyetemek és főiskolák?

©

Bár még van időtök összegyűjteni a hiányzó dokumentumokat, érdemes utánajárni, hogy az adott intézmény mit kér.

(Előzetes) kreditelismerésről szóló határozat

Ez akkor kell, ha mesterképzésre jelentkeztek. Ha azonban olyan oklevéllel rendelkeztek, amelyhez további krediteket szükséges szereznetek, ezt az előzetes kreditelismerési eljárás során meghatározzák. Az előzetes kreditelismerésről az érintett felsőoktatási intézménynél kell érdeklődni.

Betöltött munkakör igazolása

Egyes képzésekre csak bizonyos munkakörökben megszerzett gyakorlat esetén lehet jelentkezni, illetve felmentést kérni az alkalmassági vizsga alól. A betöltött munkakört igazolni kell.

Alkalmassági vizsgáról szóló igazolás

Egyes felsőoktatási intézmények (elő)alkalmassági vizsgákat tartanak, amelyek eredményéről igazolást adnak ki. Ezt az igazolást is csatolni kell, hiánya esetén a jelentkezőt kizárhatják. Erről bővebben itt olvashattok.

Önéletrajz, motivációs levél

Ezt csak akkor kell beküldeni, ha azt az adott intézmény kifejezetten kéri. Ha kézzel írott vagy szakmai önéletrajzra van szükség, azt az intézmény külön jelzi.

Szakmai tevékenység igazolása

Egyes felsőoktatási intézmények mesterképzéseiken többletpontot számítanak a jelentkező különböző szakmai tevékenységért, eredményeiért. A szakmai tevékenységek közé tipikusan a következőket soroljuk:

  • publikációs és kutatási tevékenységek,
  • egyéb közéleti, közigazgatási, közszolgálati és szakmai tevékenységek és gyakorlat,
  • országos és nemzetközi szakmai versenyeken elért eredmények stb.

A 2018-as felvételiről itt nézhetitek meg legfrissebb cikkeinket.

Itt a lista: ez a 10 legnépszerűbb egyetem a 2018-as felvételin, több tízezren jelentkeztek

Nyilvánosságra hozták a 2018-as egyetemi-főiskolai felvételi jelentkezési statisztikáit. A tavalyi évhez hasonlóan idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem áll az első helyen, mögötte a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem. A legtöbben az Eötvös Loránd Tudományegyetemet jelölték meg a 2018-as felvételin, összesen 24 132-en.