szerző:
Eduline

Nagyon nehéz feladatot is kaptak a középszintű angolérettségi első, az olvasott szöveg értését mérő részben - mondta az Eduline által megkérdezett szakértő.

©

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a tolmácsok munkájáról, a Mikulások világtalálkozójáról, az előadási technikákról szóló szöveget is kaptak a diákok a középszintű angolérettségi első, az olvasott szöveg értését mérő részben. A vizsgázóknak egy olyan hírt – két nőt öt hónap után mentették ki egy vitorlásról - is értelmezniük kell, amely néhány hónapja bejárta a világsajtót.

A középszintű angolérettségi hivatalos megoldását itt találjátok.

Az emelt szintű angolérettségi hivatalos megoldását itt találjátok.

Itt van a olvasott szöveg értését mérő rész megoldása:

Megvan az angolérettségi megoldása: olvasott szöveg értése

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Az angolérettségiről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt olvashatjátok.

A nyelvhelyességi feladatsor nyelvtanárok által kidolgozott megoldását itt nézhetitek meg.

Angolérettségi: az első levél megoldási javaslata

Egy kínos ügyben kell tanácsot adniuk a vizsgázóknak az angolérettségi utolsó részében

Egy nagyon furcsa "sportágról" is kaptak szöveget a nyelvhelyességi tesztben az érettségizők

A középszintű angolérettségi 2017 óta B1-es szintű, ennek – mondja Rádai Péter, az Euroexam International munkatársa, tapasztalt vizsgáztató – az első és a harmadik feladat tökéletesen megfelelt, a második feladat azonban nagyon nehéz volt, a negyedik pedig nagyon könnyű, „vagyis jelentős különbségek voltak a feladatok nehézsége között”.

Angolérettségi: feladatok és megoldások elsőként itt!

Ma az angollal folytatódnak az érettségi vizsgák, több tízezren töltik majd ki a négy részből álló feladatsort. Az Eduline-on folyamatosan beszámolunk a feladatokról, diákokat és tanárokat kérdezünk az írásbeliről, a vizsga után pedig jövünk a nyelvtanárok által készített, nem hivatalos megoldásokkal. Az angol érettségi nap szakmai támogatását köszönjük az Euro Nyelvvizsga Központnak.

„Az első feladat leírásában az áll, hogy egy jeltolmács tapasztalatairól szól a szöveg, de az valójában egy többnyelvű tolmács tapasztalatairól szól. Ez önmagában nem nehezíti meg a feladatot, de kicsit furcsa” – mondja Rádai Péter, hozzátéve: ha egy diák úgy ír dolgozatot, hogy a téma meghatározása és maga a szöveg nem passzol, azt pontlevonással „büntetni” szokták.

Nehéz feladatot is kaptak a vizsgázók

A középszinten érettségizők második feladata az Eduline által megkérdezett szakértő szerint kifejezetten nehéz volt, „a szöveg a professional presentation témájáról szól, vagyis üzleti kontextusa van”, ráadásul van egy olyan pont, ahol két lehetséges válasz is helyes lehet.

A harmadik – a Mikulások világtalálkozójáról szóló – szöveg a B1-es szintnek felel meg, „de van egy-két trükkös kérdés”. Az utolsó – a két nő kimentéséről szóló – szöveget könnyednek, szórakoztatónak tartja az Euroexam International munkatársa, a hozzá kapcsolódó feladatokat is könnyen meg lehet oldani. „Ezzel csak az a gond, hogy egyenetlen a feladatsor, a második és a negyedik szöveg nehézsége között nagyon nagy különbségek vannak” – mondta Rádai Péter, aki szerint a hatvan perc elegendő volt a négy feladat megoldására.