szerző:
MTI

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felszólítja a Nemzeti Erőforrás Minisztérium illetékeseit, hogy...

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felszólítja a Nemzeti Erőforrás Minisztérium illetékeseit, hogy vonják vissza a 2012/2013-as felsőoktatási keretszámokra vonatkozó előterjesztést.

Mendrey László, a szakszervezet elnöke közleményében azt írta, hogy rendkívül figyelemreméltónak és mindenképpen megfontolandónak tartják Szabó Máté alapjogi ombudsman megállapítását, mely szerint sérülnek a felsőoktatásba készülő diákoknak a jogbiztonság követelményeiből fakadó jogai a felsőoktatási keretszámok túl késői közzététele miatt. 

Az érdekvédő idézte Szabó Máté nyilatkozatát, amelyben az ombudsman rámutat arra: "a felkészülésre rendelkezésre álló idő megállapításánál nem kizárólag a jogalkalmazó hatóságok, hanem a jogi szabályozással érintett természetes és jogi személyek reális szükségletét is figyelembe kell venni". A PDSZ elnöke azt írta, teljes mértékben egyetértenek az ombudsman állásfoglalásával. 

"Ideje felismerni, hogy a középkori jezsuiták jelmondata - "Finis sanctificat media" (a cél szentesíti az eszközt) - a XXI. században nem állja meg a helyét. Mert közben ott van az ember" - fogalmazott Mendrey László.

Hozzátette: arra kérik a szaktárca illetékeseit, hogy gondolják át és vonják vissza előterjesztésüket a felsőoktatás 2012/2013-as évének keretszámait illetően. A következő tanévre - kellő előkészítés mellett - már alkalmazhatók a jelenlegi elképzelések - áll a szakszervezet közleményében.