szerző:
Eduline

Szerdai ülésén elfogadta a kormány a 2013-as felvételi keretszámokat - tette közzé Facebook-oldalán a Hallgatói...

©

Szerdai ülésén elfogadta a kormány a 2013-as felvételi keretszámokat - tette közzé Facebook-oldalán a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). "Döbbenet! Elfogadták! Éppen döntünk a szükséges lépésekről. Itt már nincs jobb- és baloldal, felső 10 000 van és a többiek. Gratulálunk, holnapra sok embernek várjuk a lemondó nyilatkozatát" - írták. Friss: a csütörtök délelőtti kormányszóvivői tájékoztatón sem jelentették be a pontos keretszámokat, erről itt olvashattok. A HÖOK népszavazást kezdeményezett, a Hallgatói Hálózat pedig tiltakozást szervez hétfőre.

Az eduline intézményi forrásokból is úgy értesült, hogy a kormány rábólintott arra az előterjesztésre, amely alapján a felsőoktatási szakképzéseken, az alap- és az osztatlan szakokon mindössze 10 480 állami ösztöndíjas helyet hirdethetnek meg az egyetemek és a főiskolák. Ezzel harmadára vágnák vissza a száz százalékig finanszírozott hallgatói férőhelyek számát, miközben az ideinél majdnem tízszer több, 46 330 részösztöndíjas helyet osztanának szét a felsőoktatási intézmények között.

A HÖOK negyed hét után nyilatkozatot tett közzé az ELTE Online portálon, amelyben az áll, hogy "erre a képésre nincs ésszerű indok, nincs magyarázat és nincs mentség", ez pedig bizonyíték arra, hogy "a kormány az ifjúság ellen van".

Hoffmann Rózsa nem beszél
A 2013-as keretszámokról csütörtök délelőtt tartanak kormányszóvivői sajtótájékoztatót, amelyen Giró-Szász András kormányszóvivő mellett Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár beszél majd, a meghívó szerint Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár nem lesz jelen.

"Elherdálják az ország jövőjét, külföldre kergetik öcséinket és hugainkat. Véleményünk szerint nem az árulja el a hazáját, aki elhagyja a boldogulása érdekében, hanem az árulja el a honfitársait, aki megszavazta ezt a képtelen előterjesztést. Nem hagyjuk, hogy az ifjúságot a felső tízezer arisztokráciájára és alattvalókra osszák, ennek megakadályozására minden eszközt fel kell használni" - írják.

A HÖOK-nak sem tetszik, a rektoroknak sem tetszik

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) is csak a sajtóból értesült a keretszám-tervezetről - mondta Sándorné Kriszt Éva, az MRK társelnöke. Utoljára olyan tervezetet láttak, amely 33 840-ben határozta meg a teljes állami ösztöndíjas hallgatók keretszámát, míg a részösztöndíjra 5 ezres keretet rögzítettek. Az intézményvezetők már ezt sem tartották elfogadhatónak, mert több mint 20 százalékos csökkenést jelentett volna a tavalyi évhez képest.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke, Nagy Dávid már kedd este kijelentette: ha valóban csak tízezer teljes ösztöndíjas hely lesz a felsőoktatásban, "az azt jelenti, hogy Magyarországon bevezették a tandíjat". Hozzátette: a két héttel ezelőtt tervezett mintegy 30 ezres keretszám is elfogadhatatlan volt, de a most napvilágot látott 10 ezres tervezetre "nem talál szavakat".