szerző:
Eduline

Már csak két hétig lehet jelentkezni az őszi érettségire, ezért összeszedtük, mit érdemes tudni a vizsgatípusokról, a választható tárgyakról és a szabályokról.

Az őszi érettségi is a nemzetiségi nyelvi, a magyar- és a matekérettségivel startol
©

Hogyan lehet jelentkezni az őszi érettségire?

Szeptember 5-ig lehet jelentkezni az októberi-novemberi vizsgaidőszakra, a jelentkezési lapot a vizsgaszervező középiskolákban és a kormányhivatalokban lehet beszerezni. Fontos, hogy a májusi érettségi időszakkal ellentétben ősszel nem minden középiskola szervez írásbeliket és szóbeliket, megyénként általában hat-hét intézményben lehet jelentkezni, a teljes listát innen tölthetitek le.

Mikor lesznek az írásbelik?

Emelt szintű írásbeli érettségi Középszintű írásbeli érettségi Időpont
Nemzetiségi nyelv és irodalom, nemzetiségi nyelv Nemzetiségi nyelv és irodalom, nemzetiségi nyelv október 12., 8:00
Magyar nyelv és irodalom Magyar nyelv és irodalom október 15., 8:00
Egészségügyi alapismeretek, elektronikai alapismeretek, építészeti és építési alapismeretek, gépészeti alapismeretek, informatikai alapismeretek, környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek, közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan és elméleti gazdaságtan), kereskedelmi és marketing alapismeretek, közlekedési alapismeretek (közlekedéstechnika és közlekedés-üzemvitel), mezőgazdasági alapismeretek, oktatási alapismeretek, vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek Rajz és vizuális kultúra, szakmai előkészítő tárgyak október 15., 14:00
Matematika Matematika október 16., 8:00
Földrajz Földrajz október 16., 14:00
Történelem Történelem október 17., 8:00
Latin nyelv Latin nyelv, héber nyelv október 17., 14:00
Angol nyelv Angol nyelv október 18., 8:00
Filozófia október 18., 14:00
Informatika Informatika október 19., 8:00
Orosz nyelv, román nyelv, beás nyelv, lovári nyelv, horvát nyelv, szerb nyelv, szlovák nyelv, újgörög nyelv, bolgár nyelv, lengyel nyelv, ukrán nyelv Orosz nyelv, egyéb nyelvek október 19., 14:00
Német nyelv Német nyelv október 24., 8:00
Mozgóképkultúra és médiaismeret, dráma október 24., 14:00
Olasz nyelv Olasz nyelv október 25., 8:00
Kémia, gazdasági ismeretek, belügyi rendészeti ismeretek Kémia, egyéb központi követelményekre épülő vagy egyedileg akkreditált vizsgatárgyak október 25., 14:00
Spanyol nyelv Spanyol nyelv október 26., 8:00
Biológia, társadalomismeret Biológia október 26., 14:00
Francia nyelv Francia nyelv október 29., 8:00
Fizika Fizika, művészeti tárgyak, ének-zene október 29., 14:00

Mikor lesznek a szóbeli vizsgák?

Emelt szintű szóbeli érettségi vizsga Középszintű szóbeli érettségi vizsga Időpont
szóbeli vizsgák - november 7-13.
- szóbeli vizsgák november 22-30.

Van valami változás, vagy ugyanazok a szabályok, mint eddig?

Szigorítottak az érettségi szabályain: a kettes alsó határa nem 20, hanem 25 százalék lesz. Várhatóan az emelt szintű érettségiért járó többletpontoknál is lesz változás - csak azok kapnak plusz pontot a felvételin az emelt szintért, akik legalább 50 százalékot szereztek -, de erről még nem döntött a kormány. Az új szabályokról itt olvashattok bővebben.

Emelt szinten érettségiznék. Milyen tárgyak közül választhatok?

A tárgyak teljes listáját itt nézhetitek meg. Más tantárgyból akkor sem vizsgázhattok emelt szinten, ha az választható tárgy volt abban a tanévben, amikor végeztetek a középiskolában.

Idén még lesz előrehozott érettségi?

Előrehozott érettségire utoljára a 2013-as őszi érettségin lehet jelentkezni. 2014 januárjától csak idegen nyelvből és informatikából lehet idő előtt vizsgázni. Az előrehozott érettségi megszüntetéséről itt olvashattok.

Újra szeretnék érettségizni. Ezért már fizetnem kell?

Igen, az érettségi ugyanis csak első alkalommal ingyenes, a tanulói jogviszonnyal nem rendelkezők, a vizsgának második alkalommal nekifutó jelentkezők és a külföldi diákok számára több tízezer forintba is kerülhet az írásbeli és a szóbeli. A középszintű vizsgák díját a középiskolák szabják meg, az emelt szintű érettségi díja azonban egységes.

A több részből álló vizsgákért – ilyen például a történelem vagy a magyar nyelv és irodalom, amelyekből szóbeli és írásbeli feladatok is vannak – 17 ezer forintot, az egy részből álló vizsgákért – ilyen például a matematika – 12 ezer forintot, az idegen nyelvi, testnevelés és informatikai érettségiért pedig 22 ezer forintot kell fizetni az Oktatási Hivatalnak.

Tavasszal az egyik tárgyból nem jött össze az érettségi. Most mindenből újra kell vizsgáznom?

Az érettségi nem évül el, vagyis ha egy-két kivételével az összes tárgyból levizsgáztatok, ezekből ősszel nem kell újra írásbelizni és szóbelizni.