szerző:
MTI

Sokkolhatják a felsőoktatási intézményeket az év végi zárolások és a jövő évi hallgatói keretszámok a Népszabadság...

©
Sokkolhatják a felsőoktatási intézményeket az év végi zárolások és a jövő évi hallgatói keretszámok a Népszabadság szerint, a lap ezt a birtokába jutott jogszabálytervezetekre alapozza.

A lap pénteki számában megjelent írás szerint a felsőoktatási törvény módosítása - amelyben az „önfinanszírozó felsőoktatásnak” nevezett modellt fektették le – 27 milliárd forintot vonna ki a területről.

A rektorok a napokban veszik át azokat a leveleket, amelyeket a Magyar Államkincstár küldött ki az év végi zárolásokról. A lap úgy tudja, a humántárcánál 17 milliárd forintot zárolt a kormány, ebből hétmilliárdot a felsőoktatástól vonnak el. A fő vesztesek a kiemelt tudományegyetemek.

Egy október 25-én készült kormány-előterjesztés szerint az alap- és osztatlan képzésben, illetve a felsőfokú szakképzésben jövőre 31 340 helyet finanszírozna az állam. Csak az alapképzésben hétezer diákkal kevesebbet vennének fel.

A lap szerint nagy meglepetés, hogy a kormány által propagált területeken is drasztikus lenne a csökkentés: a természettudományos képzésben 4000-ről 2725-re, az orvosiban 3200-ról 2850-re, a műszakiakban 10 600-ról 8800-ra változna a keretszám. Az előterjesztésben a mesterképzési keretszámot a 2012. évi 19 600-ról 15 500-ra csökkentenék.

A lap megjegyzi, hogy az előterjesztők szerint is "kockázati tényező", hogy veszélybe kerülnek az EU 2020 célkitűzései, amelyek lényege a felsőfokú végzettséggel rendelkezők arányának 40 százalékra emelése a fiatalok között 2020-ra.