szerző:
Eduline

Drasztikusan csökkent a jogászképzésekre felvételizők száma az Egyesült Államokban: idén 16 százalékkal kevesebb diák...

Drasztikusan csökkent a jogászképzésekre felvételizők száma az Egyesült Államokban: idén 16 százalékkal kevesebb diák jelentkezett jogi egyetemre, mint tavaly. Több mint egy évtizede nem volt példa ekkora arányú csökkenésre – számolt be a The New York Times.

A jogászképzésre beugrót jelentő LSAT (Law School Admission Test) vizsgát az adatok szerint a 2011/12-es tanévben 130 ezren írták meg, míg tavaly 155 ezren, két éve pedig 172 ezren. Két év alatt 25 százalékkal, vagyis negyedével csökkent a jogi pályára készülő diákok száma.

Szakemberek szerint a változás oka az, hogy a jogászképzések költségei igen magasak, és a diákok egyre kevésbé vállalkoznak arra, hogy ennyire eladósodjanak a diplomaosztójukra. Annál is inkább, mert ma már egyáltalán nem jelent garanciát a jogi oklevél a biztos és felfelé ívelő karrierre és a kiemelkedő fizetésre. Ennek egyik oka, hogy egyre több külföldi szakember érkezik az Egyesült Államokba, akik olcsóbb munkaerőnek bizonyulnak a helyi jogászoknál.

Érdekes, hogy Nagy-Britanniában viszont egyre vonzóbbnak számít a jogi pálya: miközben a szeptemberi drasztikus tandíjemelés miatt országszerte csökkent a felvételizők száma, a brit jogi egyetemeket idén valósággal megrohamozták a hallgatók. Hogy mi ennek az oka, arról itt olvashatsz bővebben.