szerző:
Eduline

Két éve a kommunikáció alapszakon kénytelenek voltak lejjebb vinni a központilag meghatározott ponthatárt. Ehhez a túl magas központi ponthatár és túl kevés jelentkező kellett. Előfordulhat az idén is hasonló? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Jelentkeztem gyógyszerészetire és sajnos csak 398 pontom lett. Ugye 400 a központilag meghatározott ponthatár, de erre a szakra sokkal alacsonyabb volt jellemző az előző években. És ha idén nagyon kevés embernek lesz meg a 400 pontja, akkor mi lesz?

Biztosat nem tudhatunk egészen a július 23-i ponthatárhúzásig. Viszont volt már rá példa, hogy a központi ponthatárt utólag leszállították. 2013-ban, amikor még csak 16 szakon először vezették be a központi ponthatárokat, az addig nagyon népszerű kommunikáció- és médiatudomány alapszakhoz 470 pontot határoztak meg. A ponthatárhúzásnál azonban kiderült, hogy ezzel nem kerülne be elég hallgató, így végül 455-re csökkentették a központi ponthatárt, amit azóta is tartanak.

Ennek két oka lehetett. Az egyik, hogy az oktatásért felelős minisztérium rosszul, túl magasan határozta meg a központi ponthatárt. A 470 pont magasabb volt, mint akármelyik 2012-es ponthatár ezen a képzésen. A legtöbb pontot a Budapesti Corvinus Egyetemre kellett vinni, ahol 454-nél húzták meg a ponthatárt. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemre 449 ponttal, a Debreceni Egyetemre 432-vel, a Szegedi Tudományegyetemre 435-tel, a Pécsi Tudományegyetemre 431-gyel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre pedig 449-cel lehetett bekerülni állami ösztöndíjas képzésre.

Ráadásul abban az évben jelentősen vissza is esett a kommunikáció szakra felvételizők száma: csupán 824-en jelentkeztek rá első helyen, míg 2012-ben még 2050, 2011-ben pedig 2824 első helyes felvételiző állt sorba. Ezzel a kommunikáció ki is esett a legnépszerűbb tíz szak közül, pedig azelőtt évekig a negyedik-ötödik volt.

Mivel a 41 központi ponthatáros szak közül 25-nél az idén vezették be a ponthatárokat, ezért most is előfordulhat, hogy elszámolták magukat. Erről árulkodhat, ha az elmúlt évek ponthatárainál jóval magasabb a központi ponthatár. Ugyancsak érdemes megnézni, hogyan változott az adott alapszak népszerűsége. Ha a kommunikáció szakhoz hasonló visszaesést láttok, és a ponthatár is túl magasnak tűnik, akkor még reménykedhettek.

Ponthatárhúzás a 2015-ös felvételin

Hogyan húzzák a felvételi ponthatárokat?

Minden, amit a felvételi ponthatárhúzásról tudni akartál

Mitől függ, hogy felemelik-e a központi ponthatárt?

Milyenek lesznek a ponthatárok a legnépszerűbb szakokon?

Itt a teljes lista: ilyenek lesznek a központi ponthatárok 2015-ben

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!