szerző:
Eduline

Rengeteg OKJ-képzés elvégzése jelent pluszpontot a felsőoktatási felvételinél, megnéztük, hogy mit tudtok elfogadtatni, illetve mit végezzetek el, hogy jobb esélyekkel felvételizzetek.

©

A felvételi eljárás során 24 pontot lehet elfogadtatni az OKJ-képzésekért, egy képzést lehet elfogadtatni az eljárás során. A képzéseknek vagy felsőfokú OKJ-nak, vagy emelt szintű OKJ-nak kell lenni az agrár, bölcsészettudomány, gazdaságtudományok, informatika, jogi, műszaki, művészetközvetítés, pedagógusképzés, sporttudomány, társadalomtudomány, természettudomány tudományterületen, továbbá orvos- és egészségtudomány képzési területből csak az egészségtudományi képzési ágon.

Az OKJ-képzéseket egyaránt el lehet fogadtatni a képzési területekhez tartozó alapképzési szakon, valamint osztatlan felsőoktatási képzésen. Akár ingyenesen is hozzájuthattok a megfelelő, pluszpontot is adó képzéshez, erről az alábbi cikkünkben írtunk részletesen, melyben linkeltük a képzések listáját is, ahol a képzési kódokat is megnézhetitek (lásd a cikk folytatását).

Tiszta víz a pohárban: Így jelentkezhetsz ingyenes OKJ-képzésre

Számos módosítás jelent meg idén az OKJ-képzések terén, segítünk eligazodni a változásokon. Figyelj arra, hogy sok képzés megszűnik szeptembertől, így addig jelentkezz, amíg van rá lehetőséged! A legutóbbi, márciusi módosítás szerint új képzések is felkerülnek a képzési jegyzékbe, melyek 2016. szeptember 1-én kezdődhetnek el. Új szakképesítéseket is meghatároztak, valamint új rész-szakképzéseket alakítottak ki.

Az Országos Képzési Jegyzékben számkódok jelölik, hogy egy képzés milyen területhez tartozik, továbbá felsőfokú vagy emelt szintű papírt ad-e. A következő kóddal ellátott képzéseket lehet elfogadtatni:

  • a 8 számjegyű OKJ-szakképesítések közül az 54-es, 55-ös számmal kezdődőek,
  • a 15 számjegyű OKJ-szakképesítések közül az alábbiak:
    • 54, 55-ös számmal kezdődnek, ÉS a 12-13. szám: 00,
    • 54, 55-ös számmal kezdődnek, ÉS a 12-13. szám: 54 vagy 55,
    • nem 54, 55-ös számmal kezdődnek, DE a 12-13. szám: 54 vagy 55,
  • a 2012-es OKJ-től a 7 számjegyű szakképesítések közül az 54-es és 55-ös számmal kezdődőek.
Mit jelentenek a számok?

54:  emelt szintű szakképesítés, amely érettségi végzettséghez kötött, és elsősorban iskolai rendszerű szakképzésben szerezhető meg

55: emelt szintű szakképesítés-ráépülés, amely elsősorban iskolai rendszerű szakképzésben megszerezhető, érettségi végzettséghez kötött szakképesítésre épül

Fontos, hogy az egyes megszerzett szakmákat csak akkor fogadják el pluszpontként, ha arról a területen felvételt hirdető felsőoktatási intézmények közösen határoznak. Tehát önmagában nem elég, ha a szak- és tudományterület megfelelő. Az egyes területek felsőoktatási megfelelőiről itt találtok információkat a Felvi oldalán.