szerző:
Eduline

Idén érettségiztek vagy diplomáztok, és külföldi továbbtanulásban gondolkodtok? Cikksorozatunkban megnézzük, milyen az egyes országok felsőoktatási rendszere és hogyan jelentkezhettek. Negyedik rész: Svédország.

A Lundi Egyetem főépülete
©

Európai uniós állampolgárként Svédországban ingyen szerezhettek felsőfokú végzettséget. A svéd felsőoktatás különlegessége, hogy a teljes programok mellett különálló kurzusok elvégzésével is kaphattok diplomát. Alapszakon mindenhol angolul tanítanak, összesen pedig - alap- és mesterképzésen - több mint 900 angol nyelvű program közül válogathattok.

Összesen 51 felsőoktatási intézménybe jelentkezhettek: a university-k doktori képzést is indíthatnak, a university college-ok azonban nem (az intézményekről itt olvashattok részletesen). Svédországban is átlagosan 30 kreditet kell elvégeznetek szemeszterenként, ott azonban ez jóval kevesebb - de külön-külön jóval több munkát igénylő - kurzust jelent, a legtöbb ugyanis 7,5 kredites.

A svéd nagyvárosokban és az egyetemvárosokban meglehetősen nehéz szállást találni, erre mindenképpen érdemes több időt szánnotok. A kollégiumok közül van, amelyik az egyetemhez tartozik - ezekbe bármelyik diák beköltözhet -, és van, amelyik egy adott diákszervezethez - ezeknek a tagoknak vannak fenntartva. De a kollégium és az albérlet mellett választhatjátok a Homestay programot is, amelyben családok kínálnak lakhatást diákoknak.

Ezek a legjobb svéd egyetemek
A  Quacquarelli Symonds 2014/2015-ös világrangsorának top 500-as listájára nyolc svéd intézmény került fel. A Lundi Egyetem végzett a legelőkelőbb, 60. helyen, az Uppsalai Egyetem pedig a 81. lett. A KTH Royal Institute of Technology a 110., Chalmers University of Technology pedig a 175. helyet szerezte meg. A Stockholmi Egyetem a 182., a University of Gothenburg pedig a 206. helyen végzett. Az Umea University a 267., a Linköpingi Egyetem pedig a 283. lett.

A megélhetés nem olcsó: havonta körülbelül 6000-9250 svéd koronával (192-297 ezer forint) kell számolnotok. A választott egyetemen általában pályázhattok teljesítményalapú ösztöndíjakra - mindenképpen nézzétek meg az adott intézmény honlapját. A tanulás mellett részmunkaidős állást is vállalhattok, igaz, a legtöbbhöz szükség van svéd nyelvtudásra is. Mielőtt kiutaztok, mindenképpen váltsátok ki az EU-s egészségügyi kártyát - ezzel az alapellátás ingyenes. A Study in Sweden oldalon még több hasznos és érdekes infót találtok.

Így zajlik a felvételi

A svéd felsőoktatásban az itthonihoz hasonlóan őszi és tavaszi szemeszterre oszlik a tanév. Ha augusztusban szeretnétek elkezdeni a képzést, első körben január 15-ig, ha pedig januárban (keresztfélévben), augusztus 15-ig kell leadnotok a jelentkezést a universityadmissions.se oldalon - itt kereshettek rá egyes programokra és kurzusokra is. A fennmaradt helyeket ugyanakkor egy második körben is meghirdetik: ezekre április 15-ig pályázhattok. Ha bejuttok, már ősszel elkezdhetitek az egyetemet. Ha szükséges, bizonyos számú kurzust - összesen 15 kreditnyi értékben - a ''nyári szemeszterben'' is elvégezhettek majd.

Továbbtanulás külföldön

Németország

Ausztria

Dánia

Az angol nyelvtudást igazolnotok kell: elfogadják többek között az IELTS, a TOEFL és a Cambridge ESOL vizsgákat is. Emellett több szakon és kurzuson feltétel az emelt szintű érettségi valamilyen tárgyból, a gazdasági képzéseken például matematikából.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!