szerző:
Eduline

Hétfőn elkezdődött a középszintű szóbeli érettségi: mit érdemes csinálni, enni, inni a vizsga reggelén?

Szőlőcukor, kávé, csokoládé -  ezek a vizsgázók "csodaszerei", mert serkentik az agyműködést és javítják a koncentrációs képességet, de egyiket sem szabad túlzásba vinni. A vizsga reggelén csak keveset egyetek, be ne üssön a "kajakóma". A vizsga előtt lassú, hasi légzéssel frissíthetitek fel magatokat.

Kávé? Csak módjával

A vizsga előtti napokban és a vizsga reggelén igyatok sok vizet, fogyasszatok minél több gyümölcsöt, zöldséget, dió- és mogyoróféléket. Jöhetnek a multivitaminos tabletták is: a cukor- és vitamintartalom növeli a teljesítményt. Este már ne fogyasszatok koffeintartalmú italokat és ne dohányozzatok, mivel ezek megzavarhatják a nyugodt alvást, fáradtan pedig nehéz jól vizsgázni. Egy pohár meleg tej viszont megnyugtatja az idegeket.

A kulcs: pókerarc

„Akármilyen nehéz, pókerarcot kell vágni – akkor is, ha olyan tételt húztatok ki, amelyet nem néztetek át, és akkor is, ha a kedvenc témakörötöket. Ne lássa a bizottság, hogy örültök/nem örültök a tételnek” – tanácsolják a szakértők. Hogyan készülhettek fel a szóbelire három nap alatt? Cikkünket itt olvashatjátok, kidolgozott érettségi tételeket irodalomból itt, történelemből itt, angolból pedig itt találtok.