szerző:
Eduline

Nincs szó újraelosztásról, nem jelentkeztek elegen a természettudományos és műszaki képzésekre, ezért azt kell...

©

Nincs szó újraelosztásról, nem jelentkeztek elegen a természettudományos és műszaki képzésekre, ezért azt kell eldönteni, mi történjen azokkal a helyekkel, amelyeket esetleg nem töltenek be – mondta Hoffmann Rózsa az mr1-Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

A Népszabadság pénteki számában azt írta, a Felsőoktatási Tervezési Testület javaslatot tett az erőforrás-miniszternek a 2012-es keretszámok átcsoportosítására, részösztöndíjas helyekre ugyanis alig jelentkeztek. Ezt jelzi az is, hogy – az előző évek fő szabályával ellentétben – idén az utolsó percekben is lehet jelentkezni a részösztöndíjas formára, erről bővebben itt olvashattok.

A lap úgy tudja, az ötezer új állami ösztöndíjas helyből a bölcsészszakok kapnának, de a jogász- és a közgazdászképzés nem. Az államilag finanszírozottak közül szakértői becslések szerint öt-hétezer hely ragadt be.

Az oktatási államtitkár a Kossuth Rádiónak azt mondta, több variáció is felvetődött, a kormány fog dönteni, nem szeretnék, ha üres helyek maradnának. Hiller István volt oktatási miniszter szerint a rektorok és az oktatáspolitikusok már korábban is egyértelművé tették, hogy a felsőoktatási férőhelyek központi elosztása életidegen, azt javasolta, hirdessenek másodfelvételit, ellenkező esetben diákok tízezreitől veszik el a lehetőséget.