szerző:
Eduline

Mennyi ideig tanulhattok ingyen a felsőoktatásban? Mi a helyzet akkor, ha egyszerre két szakot végeztek? A legfontosabb tudnivalók az állami ösztöndíjról.

©

A felsőoktatásban - felsőoktatási szakképzésen, alap- és osztatlan képzésen, illetve mesterképzésen - összesen 12 félévig tanulhattok ingyen. 14 félévetek van, ha olyan osztatlan képzésen tanultok, amelynek 10 félévnél hosszabb a képzési ideje - ebben az esetben 14 félévetek van. Fogyatékossággal élő hallgató esetében a támogatási idő maximum 4 félévvel lehet hosszabb.

Egy adott szakon a képzési időn felül maximum két félévig tanulhattok még állami támogatással, egy hat féléves alapképzés esetén tehát maximum nyolc félévig. A megmaradt állami féléveket akár egy másik alapképzésen is igénybe vehetitek. A párhuzamos képzésre vonatkozó kedvezményt megszüntették: ha egy év csúszással szeretnétek egyszerre két alap- vagy két mesterszakot elvégezni, akkor is duplán fogynak az állami féléveitek.

A 12 félévet többféle módon is kihasználhatjátok: ingyen végezhettek el például két teljes alapképzést, vagy egy teljes alapképzést, egy teljes mesterképzés és egy másik mesterszak első évét.

Fontos, hogy az "elhasznált" félévekbe a megkezdett, de be nem fejezett szemeszterek is beletartoznak, kivéve, ha betegség, szülés vagy más, nektek fel nem róható ok miatt nem tudtátok teljesíteni a követelményeket.

Mit kell tudni a 2015-ös felvételiről?

Bukja a felvételit, aki elfelejti ezt a határidőt

A 2015-ös felvételi jelentkezői

Ezek a legnépszerűbb alapszakok

A 41 központi ponthatáros szak

Milyen ponthatárokra számíthattok?

Ennyit kell fizetni a legnépszerűbb alapszakokért

A legnépszerűbb mesterképzések önköltsége

Mikor tudjátok meg, hogy felvettek-e?

Ezekre az egyetemekre, főiskolákra felvételiznek a legtöbben

A legnépszerűbb karok 2015-ben

Ilyen lesz a pótfelvételi

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!