szerző:
Eduline

Alap- vagy osztatlan szakra, esetleg felsőoktatási szakképzésre szeretnétek járni szeptembertől? Ezeket a táblázatokat mindenképpen meg kell néznetek, mielőtt beadnátok a jelentkezéseteket.

Választható érettségi tárgyak

A felsőoktatási szakképzések kivételével (ahol duplázhatjátok a tanulmányi pontjaitokat is - erről bővebben itt) nem kerülhetitek el, hogy két érettségi eredményetek alapján is számoljanak pontokat, bizonyos képzéseken, például általános és állatorvosi szakokon, közgazdász-, bölcsész- és társadalomtudományi alapképzéseken pedig le kell tennetek egy vagy két emelt szintű érettségit is. Ebben a táblázatban nézhetitek meg, hogy a különböző szakokon mely érettségi tárgyakat fogadják el, és ha kell, miből kell emelteznetek.

Alkalmassági vizsgák

Bizonyos szakokon, például művészeti vagy osztatlan tanári képzésen tartanak alkalmassági vizsgákat is, sikeres alkalmassági vizsga nélkül nem vesznek fel ezekre a képzésekre. Azt, hogy egy képzésen szerveznek-e alkalmassági vizsgát, a meghirdetett szakok listájában ellenőrizhetitek le. A vizsgák követelményeiről, menetéről, az ajánlott és kötelező olvasmányokról, a vizsgán érintett témakörökről ebben a listában olvashattok, az alkalmassági vizsgák szabályait pedig itt gyűjtöttük össze.

A vizsgákat jellemzően májusban-júniusban tartják majd, és várhatóan legkésőbb a dokumentumpótlás határidejéig (2015. július 9.) megkapjátok az eredményeket. Ebben a táblázatban nézhetitek meg, hogy a különböző egyetemek és főiskolák mikor tartják a vizsgákat, és hogy van-e vizsgadíj.

Besorolási alapszakok

Besorolási szaknak hívják azokat a képzéseket, melyeknek a felsőoktatási szakképzések az "előszobái", a tanterv szerint ezekhez állnak legközelebb. Ezeken a szakokon a felsőoktatási szakképzésen megszerzett kreditek 75 százalékát beszámítják, így egy hároméves alapképzésen 180 kredit helyett már csak 90-et kell teljesítenetek, tehát másfél év alatt megszerezhetitek a diplomátokat. A besorolási szakokat itt nézhetitek meg.

Szakirányú továbbtanulás

Emellett ha a régebbi rendszerű, emelt szintű vagy felsőfokú OKJ-s (54-es vagy 55-ös szakmaszámú) szakképesítésetek van, és a szakiránynak megfelelő alap- vagy osztatlan szakon tanultok tovább (és persze a felsőoktatási intézmények is rábólintanak a többletpontra), továbbra is jár a 24 pont. Az ezeket tartalmazó listát itt találjátok.

A 2015-ös felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket itt olvashatjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

©