szerző:
Eduline

Mikor derül ki, ki jut be egyetemre, főiskolára a pótfelvételin? Hogyan húzzák a ponthatárokat? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

©

Júliusban nem jutottam be, ezért újra jelentkeztem kertészmérnöki szakra - ezúttal önköltséges képzésre. Pontosan mikor derül ki, hogy felvettek-e?

A pótfelvételi ponthatárait augusztus 29-én húzzák, azt, hogy pontosan mikor, nem tették közzé - 2012-ben délután hozták nyilvánosságra a ponthatárokat. A ponthatárhúzásnál a szabály az, hogy a pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb az általános felvételi eljárásban meghatározottnál. Ha például egy felsőoktatási szakképzés önköltséges változatának ponthatárát 300-nál húzták meg július 24-én, akkor a pótfelvételin sem lehet alacsonyabb az alsó limit.

Ha egy adott képzést nem hirdettek meg az általános felvételin önköltséges formában, akkor az alapszabályok érvényesek. Az alap- és osztatlan szakokon 240, a felsőoktatási szakképzéseken 200, a mesterképzéseken 50 a ponthatárminimum, ha ennél kevesebbet szereztek, sehova nem vesznek fel - sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges képzésre. A 240-es határt az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal, de az egyéb jogcímen - például OKJ-s végzettségért, versenyeredményért vagy nyelvvizsgáért - szerezhető pluszpontok nélkül kell elérni. A pótfelvételiről szóló összes cikkünket itt találjátok.