szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan jelenetezhettek egyetemre, ha már van egy felsőfokú végzettségetek és szeretnétek a diplomátok alapján számíttatni a pontjaitokat? Mutatjuk a szabályokat.

Ha alapképzésre, osztatlan mesterképzésre, felsőoktatási szakképzésre jelentkeztek és már van egy felsőfokú végzettségetek, akkor a felvételi pontjaitokat az egyetem szabályzatában meghatározott módon, a korábbi felsőfokú tanulmányok max. 400 pontos értékelésével is számolhatja, hozzáadva a többletpontokat. Erről bővebben az Egyetemek, főiskolák menüpontban, a felsőoktatási intézmények meghirdetéseinél lehet olvasni, hiszen ennek lehetősége és feltételei intézményenként változó.

A fenti pontszámítási módszerhez - amennyiben adott intézmény biztosítja ennek lehetőségét, illetve az esetleg támasztott további feltételeknek is megfelel végzettségetek - meg kell adni az E-felvételiben a felsőoktatási tanulmányi űrlapon a végzettségre vonatkozó adataitokat, továbbá a jelentkezéshez csatolni kell a felsőfokú végzettségét igazoló okleveletek másolatát.

Ha az okleveleteket idén szerzitek meg, akkor legkésőbb 2020. július 9-ig lehet azt pótolnotok. Egyéb módon nem kell jelezni, hogy a pontszámítást ilyen módon szeretnénk, az a benyújtott dokumentum alapján fog megtörténni. Amennyiben igazoljátok középiskolai és érettségi eredményeiteket is és azokból szintén meghatározható a felvételi összpontszámotok, akkor is érvényesül a kedvezőbb elbírálás elve: azon pontszámítási módszer szerint számolják majd pontjait, amelyik magasabb pontszámot eredményez - hívja fel a figyelmet a Felvi.

Fontos figyelni arra, hogy mivel a pontszámítás az oklevél minősítése alapján történik, ezért amennyiben az oklevélen nem szerepel ez az információ, akkor szükséges a minősítést igazoló dokumentum (másolatának) benyújtása is. Figyelni kell arra is, hogy a felsőoktatási intézmény egy vagy két tizedesjegy pontossággal írja-e elő az igazolást, ebben az esetben ugyanis erről külön igazolás szükséges - írják.

Fontos információ azonban, hogy felsőoktatási szakképzés során szerzett oklevélből ezen a módon nem számítható felvételi összpontszám, mivel az nem minősül felsőfokú végzettséget eredményező oklevélnek.

Felvételi szabályok: tényleg kell emelt szintű érettségi a sikeres felvételihez idén?

Tényleg elsődleges szempont az idei felvételi sikeréhez az, hogy legyen emelt szintű érettségitek? Fontos kérdésre válaszolunk a jelentkezési határidő előtt pár nappal.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.