szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jogszabály alapján kötelező többletpontot adni az emelt szintű érettségi vizsgaeredményért, de vajon milyen feltételeket kell teljesíteni a 2019-es felvételiben? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

Az lenne a kérdésem, hogy az idei felvételiben duplázható-e a két 94 pontos középszintű érettségi, és az emelt szintű érettségi csak az egyetem követelménye miatt fontos, vagy kötelező az egyik középszintű mellett az emelt szintűt duplázni?

Ha egy szakon előírt érettségi követelményként több vizsgatárgy választható – vagyis a megadott tantárgyak között "vagy" szerepel –, az érettségi pontokat a jelentkező számára legkedvezőbb két érettségi vizsgatárgy eredményei alapján kell kiszámítani - írja a felvételi tájékoztató.

Azonban más a helyzet, ha az adott szakon egy emelt szintű érettségit  iskérnek a jelentkezéshez. Mivel ebben az esetben az emelt szintű kötelező, akkor ezt is beszámítják az érettségi pontok kalkulálásakor. Tehát ha több - a szakhoz felsorolt - tantárgyból is van vizsgátok (például egy emelt és kettő középszinten), akkor az egy kötelező emelt szintű vizsga mellé kell egy másik megjelölt tárgyat választanotok. Ez még abban az esetben is így van, ha a középszintű vizsgáitok jobban sikerültek.

Vegyünk egy példát:

A pszichológia szakhoz érettségi követelmény az angol nyelv vagy biológia vagy francia nyelv vagy magyar nyelv és irodalom vagy matematika vagy német nyelv vagy orosz nyelv vagy történelem vagy oktatási alapismeretek vagy pedagógia ismeretek (az idegen nyelvek közül csak egy válaszható) Illetve egy vizsgatárgyat ezek közül emelt szinten kell teljesíteni. Van egy angol középszintű 94%-os, egy magyar középszintű, szintén 94%-os vizsgátok, illetve van egy középszintű matek- és történelemérettségitek is, 75%-os eredménnyel. De emellett van egy emelt szintű biológiaérettségitek, ami 81%-os lett. Ebben az esetben nem választhatjátok a két 94%-os középszintű eredményeteket a duplázáshoz, hiszen egy emelt szintű vizsgát is figyelembe kell venni.

Ez a többletpont miatt is fontos, ugyanis ha nem vennétek figyelembe az emelt szintű vizsgát a pontszámításnál, akkor az 50 többletpontot nem kapnátok meg. Hiszen a szabályok szerint emelt szinten teljesített legalább 45%-os eredményű érettségi vizsgáért jár csak a többletpont, abban az esetben, ha az érettségi pontjaitokat az emelt szinten teljesített vizsgaeredmény alapján számítják. 

Fontos viszont, hogy a duplázás miatt nem kell aggódnotok, a pontszámotokat automatikusan a számotokra legkedvezőbb módon számolja ki a felvételi rendszer. Így nem kell azon agyalnotok, hogy melyik érettségi eredményeit kellene dupláznotok, vagy éppen számolgatni, hogy hogyan lenne a legjobb. Tehát nem ti dupláztok majd, hanem a pontotok alakul úgy, hogy a lehető legtöbbet kaphassátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!