szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hány pontot lehet szerezni a történelem szóbelin? Milyen témakörök fordulhatnak elő? Minden infó egy helyen.

Itt vannak a középszintű történelemérettségi megoldási javaslatai

A szóbeli történelemérettségin közép-, és emelt szinten is 50 pontot lehet szerezni. Mind a két szinten használható a felkészüléshez és a tételkifejtéshez kronológiát nem tartalmazó történelem atlasz, amit a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.

A tétel kidolgozásakor készíthettek vázlatot, amit a felelet során is használhattokk. A tételt önállóan kell kifejteni, vagyis a szaktanár csakis akkor kérdezhet közbe, ha elakadtatok, vagy rossz irányba indultatok el. Ebben az esetben segítő kérdést kaphattok, amennyiben az a felelési időbe még belefér. Középszinten 15 perc, emelt szinten pedig 20 perc áll a rendelkezésetekre.

A tételek között lehet olyan, ami csak egy-egy kisebb korszak történelmi problémájának a részletezőbb bemutatására fókuszál, de előfordulhat több történelmi korszakon átívelő probléma áttekintő bemutatását igénylő feladat is. A tételsornak 60 %-ban a magyar, kb. 40 %-ban pedig az egyetemes történelemhez kell kapcsolódnia. Az összes feladatnak kb. 50 %-ban az 1849-től napjainkig terjedő időszakra kell vonatkoznia.

Ezek voltak helyes válaszok töriérettségin: itt a hivatalos középszintű javítókulcs

Ezekre kaphattok pontot az emelt szintű töriérettségin: feladatsor és hivatalos megoldások

Hogyan történik az értékelés?

A problémaközpontú tételkifejtést az értékelési útmutató alapján, közép- és emelt szinten is a következők szerint pontozzák:
- A feladat megértése 4 pont
- Tájékozódás térben és időben 6 pont
- Kommunikáció, a szaknyelv alkalmazása 10 pont
- Ismeretszerzés, források használata 12 pont
- Eseményeket alakító tényezők feltárása, kritikai és problémaközpontú gondolkodás 18 pont

Így jön össze a korábbiakban már említett 50 pont. Viszont, ha a feladatmegértés 0 pont, akkor a további szempontok sem értékelhetők, vagyis az egész felelet 0 pontot ér.

Indul a 2019-es töriérettségi: feladatok és megoldások elsőként itt!

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2019-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.