szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

"Elsőre bizonytalan voltam, de összességében nem volt nehéz" - mondta az Eduline-nak egy érettségiző diák. Ilyen volt a mai érettségi középszinten.

Az írásbeli első részében egyszerű, rövid választ igénylő feladatok vannak – mindegyik valamilyen forrás, például szöveg, kép, diagram feldolgozását, értelmezését várja a diákoktól. Összesen tizenkét ilyen feladatot kapnak, egy-egy feladat több részből is állhat.

A második – esszéfeladatokból álló – részben pedig a trianoni béke hatásairól, a szovjet propagandáról, Szent István uralkodásáról, illetve a középkori uradalmakról írhatnak fogalmazást az érettségizők.

"Elsőre bizonytalan voltam, de összességében nem volt nehéz" - mondta el Hanna, a győri Révai Miklós Gimnázium diákja. "Én a Sztálin-uradalom párost választottam. Az idő is elég volt, előbb végeztem."

Itt vannak a középszintű történelemérettségi megoldási javaslatai

"Szerintem a három vizsga közül ez volt a legkönnyebb érettségi" - mondta el at Eduline-nak Dani. "Szerintem józan paraszti ésszel ki lehetett tölteni, és az esszé is könnyű volt. Arra is volt időm, hogy mindent leellenőrizzek."

"Annak, aki eleget készült rá, nem volt nehéz a feladatsor. A trianonos témának örültem, mert a szóbeli tételeink között is szerepel, ezért ezt az esszépárt választottam. Az idő bőven elég volt rá, így vissza tudtam térni azokhoz a feladatokhoz is, amiket először csak átugrottam" - írja egy olvasónk. 

Indul a 2019-es töriérettségi: feladatok és megoldások elsőként itt!

Ezek voltak helyes válaszok töriérettségin: itt a hivatalos középszintű javítókulcs

Ezekre kaphattok pontot az emelt szintű töriérettségin: feladatsor és hivatalos megoldások

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2019-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.