szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Időhiányról, száraz és érdektelen szövegértésről számoltak be a diákok, ugyanakkor az elmúlt évek érettségi feladatsorai közül az egyik legkönnyebbnek tartják az ideit. Az Eduline-olvasók véleményeiről számolunk be.

Közzétette az Oktatási Hivatal a középszintű magyarérettségi feladatsorait és a hivatalos javítókulcsot - itt találjátok a dokumentumokat.

Itt van a 2019-es magyarérettségi szövegértési feladatsorának megoldása.

Magyarérettségi: hogyan kellett megoldani az érveléses feladatot?

Alapvetően a szövegértés szövege nagyon könnyű volt, a feladatok megfogalmazása viszont hosszabb átgondolást igényelt, így borzasztó kevés időm maradt az érvelésre és a szövegértésben kihagyott feladatokra. Biztos vagyok benne, hogy ebből kifolyólag pontot is fogok veszteni, hiszen volt olyan kérdés, amire nem biztos, hogy megfelelő választ adtam. Az érvelés és hivatalos levél témája jó volt, negatívumként csak az időhiányt tudnám felsorolni. A novella és az összehasonlító elemzés szintén jó volt, én az előbbit választottam. Az idő elég volt rá, hamarabb be is adtam, viszont az átlagosnál több háttérinformációt és odafigyelést igényelt a novella. Összességében az első összetevő miatt csalódott vagyok, de remélem, hogy ennek ellenére csak a megérzésem csal és nem is sikerült olyan rosszul. Majd meglátjuk, mindenesetre nem erre számítottam.

A szövegértés véleményem szerint nagyon nehéz volt, a szöveg száraz volt, a kérdések pedig bonyolultak. Sosem volt még bajom szövegértési feladatsorral, azt hittem, ez lesz a könnyebb része, de tévedtem. Az érvelésre pedig sajnos nem maradt elég időm, nem lett megfelelő. A gyakorlati szövegalkotásnál viszont nagyon örültem, a verselemzésnél két kedvenc költőm műveit kellett összehasonlítani. Kicsit vegyesek az érzéseim, de örülök, mert nehezebb feladatokra számítottam.

Ezek a tegnapi emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldásai

Az Oktatási Hivatal közzétette a tegnapi emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldókulcsát. Itt nézhetitek meg, a helyes válaszokat.

A feladatokról az osztálytársaim véleménye megosztó: van, aki szerint egyszerű, van, aki szerint nem. Az én véleményem szerint a szövegértés feladat volt a legnehezebb az idei érettségin. Egy száraz, érdektelen szöveget kaptunk a játékokról, amit végigolvasni rettentő fájdalmas volt. Ezután a kérdések még jobban összezavartak engem és társaimat. Iszonyú megfogalmazás volt néhány kérdésnél, és a feladatok jó 70%-a hosszú, kerek mondatot igényelt válaszként, ami nem tette a 90 percet elegendő idővé a megoldásra. A legrosszabb feladat a 4-es számú, amit sokan nem is sikerült megértenünk. A szövegalkotás része egyszerű volt. A szinkronizált vagy feliratos filmek mellett kellett érvelnünk, vagy a hivatalos levél volt, amit igazából nem is olvastam el, mivel a filmek kérdése nagyon aktuális és érdekes téma. Mind a szinkron mellett, mind a szinkron ellen nagyon jó érveket lehet felhozni. A műértelmezésnél nagyon izgultam, nehogy egy vers- és egy összehasonlító elemzés kelljen, mivel az nekem nem annyira az erősségem. A novella könnyen értelmezhető, rengeteg ötletet sugalló volt, így egyhamar megírtam az elemzésemet. A verseket nem választottam volna szívesebben, de azokkal se gyűlt volna meg a bajom, mivel ismertek a költők és egyszerű verseket raktak be. Összességében, remélem, hogy jól sikerült a magyar érettségim. Ennél volt rosszabb feladatlap is az évek során, de jobb is lehetetett volna a szövegértés.

Az idei szövegértés egyértelműen ott van a top 5 legkönnyebben értelmezhetők között az elmúlt években. Nem volt bonyolult a nyelvezete, de persze voltak azért buktatói. A következő feladatban én az érvelést választottam, ahol szintén egy egészen könnyű témát kaptunk, ahol könnyen lehetett állást foglalni. Akinek jól megy az érvelőszövegtípus-írás, ez egy gyerekjáték volt. A verselemzésnél ugyan ismert írót kaptunk, de mégis úgy gondolom, hogy voltak már kedvezőbb párosítások az évek alatt. A mű elemzésnél egy egészen friss novellát kaptunk, aminek könnyű volt a nyelvezete, de ahogy visszahallottam érettségiző társaimtól is a mondanivalóját már ennél nehezebb volt megfejteni.

A szövegértéshez kicsit kevés volt az idő, nehéz volt az információkat megtalálni a feladatokhoz. Az érvelés egy áldás volt, remelem úgy is sikerült. A második feladatlapon a novella elemzését választottam. Szerintem nagyon jó kis mű volt, és én, aki sosem tudtam 400-500 szavas elemzéseket írni, 400 fölött sikerült nagyobb megerőltetés nélkül.

Itt van a középszintű magyarérettségi gyakorlati szövegalkotás feladatrészének megoldása.

Itt nézhetitek meg az összehasonlító elemzés megoldását.

Itt van a középszintű magyarérettségi műelemző feladatának megoldási javaslata. 

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2019-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.